Борисов: Трябва да ограмотяваме хората, понеже не могат да говорят

„Единственият шанс да се измъкнем от ситуацията е образованието, да ограмотяваме хората. Вие виждате от репортажите, понеже колегата Симеонов даде примера с Асеновград – те не могат да говорят, камо ли за образование, за работа…“

Това казa премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството във вторник.

„В момента безработицата е 6%, и по-надолу няма да слиза по простата причина, че това са хора, които или не искат да работят и лягат на социалната система, или дори и да искат, поради липса на квалификация нищо не могат да правят, не ги взимат. И затова ние такъв акцент поставяме на образованието!“, обяснява Борисов в обсъждането на решението за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

„Аз не си спомням правителство да е гарантирало по 330 милиона на година повече, в рамките на мандата ще се увеличават учителските заплати. И когато го мислихме в програмата откъде и как, решихме единодушно, че трябва да се започне с образованието. Можеше да започнем с полицейските заплати, можеше да започнем и с армията и сигурно е необходимо. Но решихме, че за дългосрочното развитие на страната най-важни са именно образованието и обхващането на всяко едно дете, за да може след това да си намери работа“, декларира министър-председателят.

Източник: Епицентър.бг