Борисов: Цветанов ми беше семейството и сега ми липсва

Цветанов ми беше семейството, всеки ден по пет пъти се чувахме, по всяка една тема. И просто сега ми липсва.

Това изненадващо призна премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанието на Европейския съвет.

Не мога да разбера защо продължават дискусиите за субсидиите. Вижда ми се вече нахално. Преди две години цялата кампания на президента мина под искането за субсидия от 1 лев на глас.

Сега ще решим въпроса със субсидиите, защото народът така го поиска. Това съм го възложил и на Горанов, казал съм и на Дариткова, да види че не е лесно да си Цветанов, че когато нещо се обявява и се говори и с опозицията, след това ще минеш през тези, които ни подкрепят и тези, с които сме в коалиция, да им разкажеш за какво става въпрос, отбеляза той по повод разговорите на управляващите с ДПС за партийните субсидии.

Ще обсъдим нещата и на коалиционен съвет. Държа да поднеса извинения на коалиционните партньори, ако с тях не е обсъден въпросът. Защото за детски градини, за подобни неща, те много пъти са настоявали, подчерта Борисов.

Преди 5-6 месеца поех ангажимент, че ще вкарам това отново (темата за субсидиите) в Народното събрание. Тогава имаше бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо не се приема това. Поех ангажимент и го внесохме. Какво искат от нас повече, попита премиерът.

Казват, че не им достигат субсидии. Добре, има и американски модел. Ние поддържаме това, което гласуваха 2,5 млн. души. Затова съм посочил 1 лев. На когото не му стигат парите, може по най-прозрачния начин да посочи фирма „Х“ или милионер от Щатите дарява толкова пари. И това става пред цяла България, добави той.

Много предложения има за даване на пари, но на нас ни предстоят няколко големи харча, с които да повишим нивото на сигурност, заяви той.

Така че – поднасяме извиненията, макар че бях казал и на Дариткова, и на Горанов да ги обиколят и да им кажат, но спираме дотук. Ще проведем Коалиционен съвет и когато имаме решение, ако има и други желаещи или верни решения, разбира се, добре дошли са, обобщи премиерът.

Каракачанов, с когото в последните дни сме по няколко часа на ден заедно, ако имаше нещо против, можеше да ми каже, отбеляза премиерът.

На въпрос за изявление на вицепремиера Каракачанов, който споделил, че няма доверие на най-близките си сътрудници, Борисов отговори:

„То и аз нямам. Аз се разделих с най-близкия си, по-близък нямам. Семейство нямам, за съжаление… Семейството ми беше Цветанов. Всеки ден, по пет пъти (се чувахме), по всяка една тема. И просто сега ми липсва“, сподели премиерът.

Консултации вървят по всички пет важни позиции в Европа, заяви министър-председателят. Премиерът беше скептичен, че днес ще се постигне съгласие. „Въртят се различни кандидати, ние имаме партийно решение с шпиценкандидат. Надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат“, заяви Борисов. Той беше категоричен, че всяко прибързано изказване по темата би било грешка.

Попитан от медиите кой ще бъде българският еврокомисар, премиерът Борисов отговори, че не вижда защо някой друг трябва да заема мястото на Мария Габриел. „Тя е прекрасен комисар. Изкара най-добър резултат на изборите“, изтъкна министър-председателят и изрази мнение, че страната ни има модерен и хубав ресор в настоящия състав на Европейската комисия.

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание на случващото се между Турция, Гърция и Кипър, като изрази надежда страните да намерят дипломатичен начин да решат въпроса.

„Не ни е лесно, но ние ще настояваме пред ЕС и Турция, и Гърция и Кипър да поддържат дипломацията. Имаме нулева мигрантска вълна и ще поддържаме това да си остане така“, уточни министър-председателят.

Борисов уточни, че ако Северна Македония иска да бъде в ЕС, трябва да спре с анти-българската риторика.

Източник: Епицентър.БГ