Борисов: Цветанов може да го накаже Господ, мога да го накажа и аз

За първи път от избухването на Апартаментгейт премиерът Борисов реагира остро на поведението на своя заместник в партията Цветан Цветанов.

“Как може Цветанов да каже такова нещо, че няма кой да го накаже!

Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз! И го наказах с максималната строгост! Другото е работа на партиите, на Изпълнителната комисия, на симпатизантите“.

Това заяви Борисов по повод думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Панорама“ от 29 март. Тогава в ефира на БНТ Цветано заяви: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже. Един депутат не може да бъде наказан, защото решението за излизане от парламента е лично волеизявление на народния представител“.

Думите му предизвикаха огромна негативна реакция.

По време на извънредното си изявление Министерски съвет тази вечер, провокирано от Консултативния съвет за национална сигурност при президента, Борисов обяви, че се е запознал с интервюто на Цветанов пред БНТ чак днес:

“Сега даже, преди да вляза, понеже не бях гледал „Панорама“, ми казаха това, където… Цветанов, че имаше рожден ден днеска, да му е честит. Аз така му го честитих, да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз! И го наказах с максималната строгост. Другото е работа на партиите, на Изпълнителната комисия, на симпатизантите. Така че към моите съм изключително строг! Не заставам зад тях и да викам: Ние сме….айде да не говорим.“

На г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента – затова, че си е избрала апартамент на изкоп. Дори това не й позволих! – коментира още Бойко Борисов.

Днес стана известно, че по жекание на Цачева, ЦИК не я връща в парламента.

Вчера и зам.председателят на ГЕРБ Йорданка Фандъкова обяви, че на мястото на Цветанов тя би напуснала всички управленски постове, вкл. и в партията. Столичният кмет подчерта, че реакцията на Цветанов за оттегляне от парламента е закъсняла.

В неделя Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с решение, с което обяви досегашния депутат от ГЕРБ Ралица Добрева, която заемаше мястото на Цачева, докато тя беше министър на правосъдието, за народен представител от Плевенски избирателен район. Решението на ЦИК се позовава на постъпило на 5 април в деловодството на парламента заявление от Цачева, с което тя заявява, че „не желае да бъде обявена за народен представител от листата на ГЕРБ от Плевенския избирателен район“. Това е станало в деня, в който в пленарната зала депутатите гласуваха оставката й и избраха на нейно място бившия председател на правната комисия Данаил Кирилов.

Източник: Епицентър.бг