Борисов успокои Русия, че България не участва в сценарий за нападение на държави около Черно море

„Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море.

Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70.

Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми.

И отново подчертавам – не са насочени срещу Русия или някоя друга държава.

Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море“.

Това публикува във Facebook профила си премиера Бойко Борисов.

„Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, опровергавайки появилите се неверни твърдения, че в България има оръжия, с които се подготвя удар по държави около Черно море.

Коментара премиерът Борисов направи по време на посещението си в БулБИО, посочват от правителственият прессцентър.

„Единственото, което се прави различно в България в последните месеци, е да се подновяват самолетите, което всички знаете, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години. Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да ги сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Борисов изтъкна още, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети Ф16 Блок 70, които страната ни закупи.

Коментарът му е по повод притесненията на Русия, изразени през изминалата седмица. Русия се опасява, че НАТО може да я нападне от България и Румъния

В петък говорителят на външното министерство на Русия Мария Захрова изрази притеснението на Русия от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море.

„Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави“, заяви руският говорител.

Източник: Епицентър.БГ