Борисов: Успях да изградя такива отношения, че с противници като САЩ и Русия да сме еднакво добре!

Независимо от диаметриално противоположните мнения за арабските страни, те все пак са важен фактор – спомняте си Арабската пролет, огромната миграционна вълна.

Ето защо те са наш партньор.

Това каза премиерът Бойко Борисов минути преди Първата сесия на Срещата ЕС-ЛАД в Шарм Ел-Шейх, Египет.

Отношенията ни с арабските държави са такива, че да има максимален баланс и взаимен интерес. Ще поработим днес и по тази тема и се надяваме в следвашите месеци да правим още двустранни срещи, допълни Борисов.

Премиерът припомни, че се е срещал с президента на Египет Абдул Фатих Ал Сиси още през 2015-та година, докато е бил гл. секретар на МВР и оттогава да изградили добри приятелски отношения. „Срещнахме се и в ООН и поддържаме телефонен контакт от тогава“, поясни още той.

Борисов изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Това е признание при него да дойде Европейският съвет, добави премиерът.

„Признание за Египет е тук сега да е почти целият европейски съвет, заяви премиерът. Аз работих много за това. Действаме интензивно, време е тези двустранни срещи да дадат резултат. Има огромен интерес от тяхна страна към нас“, допълни Борисов.

„Успях да изградя такива отношения, че с противници като Турция и Египет да сме еднакво добре, както и с противници като САЩ и Русия, Косово и Сърбия“, подчерта той.

„Моето отношения с тези хора са такива, че да не излагам на риск България в едната или другата посока, точно обратното. Както се прегръщам с президента на Египет, така трябва и с този на Турция“, каза още премиерът

На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят Борисов заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.

Според Борисов Саудитска Арабия може да бъде бъдещ голям инвеститор в България. По думите му това е една голяма държава, с която имаме изключително добри отношения.

„Кралят (бел. ред. на Саудитска Арабия) ми е пратил писмо, но не съм имал време да го прочета. Ще го прегледам тук“, каза Борисов.

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България, съобщи премиерът Бойко Борисов: „По много теми, инвеститорски, с тях работим, включително и заявиха – държавната им енергийна компания, за строителството на тръбопровода ни – газов хъб „Балкан“ или ние ще го наричаме „Балкански поток“.

Непосредствено преди срещата на европейските и арабските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов подчерта, че, въпреки разногласията, Европа трябва да задълбочава контактите си с арабските страни, защото те са „важен партньор“ не само в инвестициите, но и в сигурността и миграцията.

Форумът Шарм Ел-Шейх, Египет цели да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят, както и да определи насоки за справяне с глобалните предизвикателства.

Лидерите ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес, като във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат поставени теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона.

Премиерът Борисов ще участва в церемонията по откриване на Срещата на върха ЕС – ЛАД, както и в първата пленарна сесия на формата, където ще има изказване. В дневния ред на срещата днес ще се поставят темите за разширяване на европейско-арабското партньорство и посрещането на глобалните и регионални предизвикателства заедно.

Ако Великобритания излезе от ЕС без договор – ще мерим загуби, а не ползи, каза още премиерът във връзка с Брекзит.

„Нищо по-лошо няма от излизане без договор. Тогава ще мерим всъщност кой е понесъл по-големи загуби. Ще мерим загуби, а не ползи“, каза Борисов. Според него инатът по темата не е добър съветник. Той изрази надежда да има мъдрост от страна на ЕС и на Великобритания.

Премиерът заяви, че държи да има в договора британските служби да останат в Европа. По думите му те са най-добрите в света.

Източник: Епицентър.бг