Борисов: Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят

Борисов: „Standard & Poor’s“ потвърди кредитния рейтинг на България „BBB/A-2“ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“ потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB/A-2“ със стабилна перспектива.

Това написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“, съобщава Епицентър.БГ

„Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП“, допълва той.

Министър-председателят посочва също, че от „Standard & Poor’s“ отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година.

„Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II. Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Заедно с доклада на Moody’s oтпреди близо 2 месеца, това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати.

Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят“, пише още Борисов.