Борисов: В борбата с контрабандата сме на първите места, дори Холандия трябва да ни догони

„Ние подкрепяме напълно България за влизането в Шенген.

Искаме да поздравим премиера Борисов и правителството за всичко, което е постигнато до този момент. Напредъкът е много голям“.

Това са ключовите думи на холандския премиер Марк Рюте след работната му среща с министър-председателя Бойко Борисов тази вечер, които се чакаха с особено внимание в Българрия.

Двамата премиери, които карат третии мандат, имаха изключително ползотворен контакт, по време на който твърдата позиция на Холандия срещу приемането ни в Шенген беше смекчена и бяха подчертани успехите ни в защита на външната граниза на ЕС.

„Има още има малко работа, но вървите в правилната посока, увери Рюте домакина си Борисов. Доволен съм, че България действа по създаване на обща миграционна политика на ЕС, заяви още Рюте.

“Всички трябва да играем своята роля по отношение на търсещите убежище. Както премиерът Борисов е казвал много пъти, трябва да обърнем внимание и на корена на проблемите в добавка
към всичко, което правим за охрана на външните граници”, допълни той.

Външната граница вече не е проблем, заяви премиерът Борисов по време на брифинг след техния разговор. Вярвам, че ще убедим холандския парламент да ни подкрепи за Шенген, подчерта Борисов.

Марк Рюте благодари за гостоприемството и поздрави премиера Бойко Борисов за управлението му.

„Вие сте една от най-бързо растящите икономики в ЕС“, посочи холандският му колега.

„Искам да благодаря на Бойко Борисов, че винаги страната е била ключов играч в Западните Балкани и се справя успешно в отношенията с Турция“, коментира Марк Рюте в уводните си думи.

„Трябва да се съсредоточим към постигането на определени резултати за Европа. Един от въпросите е за миграцията. Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността към търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание и на корена на проблемите в добавка с всичко, което правим за укрепването на границите в ЕС“, допълни той.

„С премиера Борисов обсъдихме българската цел за влизане в Шенген. Ние подкрепяме напълно България за влизането в Шенген. Искаме да поздравим премиера Борисов и правителството за всичко, което е постигнато до този момент. Напредъкът е много голям, но има още да се работи“, обяви Марк Рюте.

По отношение на влизането ни в чакалнята на Еврозоната Рюте си послужи с думите на Юнкер, че “още мъничко” ни трябва за еврото.

„Убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и влизане в еврозоната. Изпълнили сте всички критерии и остава съвсем малко, както каза г-н Юнкер. Сигурен съм, че ще постигнете скоро и тази цел“, добави премиерът на Холандия и открои показатели като намаляването на външния дълг и стабилния икономически растеж. Очаквал сътрудничество в София и по отношение на единния вътрешен пазар. През 2016 г. при холандското председателство това бе водеща тема, продължи Рюте и постави акцент върху дигиталния пазар.

Холандия е най-големият инвеститор в България, в общ интерес е да реализираме всички тези теми, заключи гостът и емоционално се обърна към българския премиер и журналистите в Министерския съвет: “С Борисов сме добри приятели, дългогодишни премиери. Аз харесвам този мъж и смея да твърдя, че и той харесва мен!”

Над 14 млрд. лева са инвестициите на Холандия в България – имаме пълното доверие на холандския бизнес, подчерта Борисов. Написали сме си домашното, запознах колегата с това, което постигаме – първи сме по ограничаване на контрабандата, те имат да ни догонват, продължи българският премиер. А по отношение на дигиталния пазар отвърна: “България има най-добрия интернет в Европа!”

Борисов изрази уверения, че холандският парламент, който трябва да гласува за Шенген, ще бъде убеден, че на изток има държава, която пази добре границите на съюза и генерира сигурност в района.

„Запознах колегата с това, което България постига. В борбата с контрабандата сме на първите места, дори те трябва да ни догонят“, обяви Борисов.

„Имаме си доверие, имаме разбиране. Говорихме надълго за Западните Балкани. Колегата Рюте е от най-добрите финансисти, а Холандия има една от най-мощните икономики в света. Ние показваме същото в много сфери и се надявам да сме в чакалнята на еврозоната и Шенген.

Вече никой не се съмнява, че охраняваме добре външните граници на ЕС“, добави министър- председателят.

„Говорихме по много теми, обсъдихме и Турция. В Европа се коментира, че имаме много добро председателство, надявам се това да го предадем и на Холандия“, каза още Борисов. Той изрази надежда, че Европа ще види, че на Балканите има сериозна страна, която стриктно изпълнява ангажиментите си.

Борисов отново откроил пред госта си темата за инфраструктурната свързаност на Балканите. Показал листчетата с начертани коридори на Рюте.

По време на срещата си двамата обсъдили необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на Европейския съюз, както и ключовото им значение за сигурността на Съюза.

Борисов и Рюте разгледали обстойно темата за разширяването на Шенгенското пространство, както и други актуални теми от двустранните отношения и европейския дневен ред.

Източник: Епицентър.бг