Борисов: В България корупция по високите етажи на властта няма

В България корупция по високите етажи на властта няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици.

Тези и други басни и небивалици наговори вчера премиерът Бойко Борисов в пространно интервю по Нова ТВ.

Премиерът най-напред смая водещите и зрителите с твърдението, че Румъния диша праха на България. Според него „сме изпреварили румънците отдавна и във всяко едно отношение“. Фактите обаче сочат, че румънската икономика произвежда годишно по 7200 евро на човек, а нашата – само по 5700 евро. Безработните в северната ни съседка през януари са само 6.5%, у нас са 8.6%. Колкото до правосъдието и борбата с корупцията, докладите на Европейската комисия са повече от красноречиви. Румъния получава все повече похвали и шансът съвсем скоро да се раздели с унизителния мониторинг от ЕК е реален, а критиките към България не секват.

При представянето на новия мониторингов доклад ЕК обяви, че „постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България“. Борисов обаче даде вчера изумително обяснение защо в Румъния има осъдени корумпирани министри, депутати, магистрати, а у нас не. Просто „техните министри крадат“, а президентът им даже „търси политическо убежище в Молдова“, а у нас няма осъдени по високите етажи на властта, защото просто няма корумпирани политици. „Превенцията е по-важна за мен. Просто аз знам, че правя всичко възможно да не крадат. И който го докопам, знае, че ще си замине. Метлата ще играе и дори с парцала ще забършем след това“, онагледи ролята си на мощен антикорупционен фактор Борисов. И обобщи – „България със сигурност не е най-корумпираната държава“. За да подчертае в какъв оазис живеем, той обяви, че румънски компании прииждат у нас, защото тук, в страната ни, се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Не така обаче смятат българите. Според последното проучване на „Алфа Рисърч“ близо 60% от българите са убедени, че корупцията расте. И над 62% смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта. „Екзакта Рисърч Груп“ също регистрира срив на доверието към институциите и особено към прокуратурата и съда, които получават едва 7% доверие.

Главният прокурор Сотир Цацаров очевидно също не е съгласен, че в България няма корупция по високите етажи на властта. Преди няколко седмици той остро разкритикува ГДБОП по този повод. На въпрос на предшественика си Борис Велчев дали е доволен от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта Цацаров отвърна: „Може би някой трябва да си зададе въпроса колко разработки за корупция по високите етажи на властта са влезли в прокурорските кабинети. Може би трябва да се разбере, че ГДБОП няма нито една разработка за корупция. Най-високото ниво, до което се е стигало в оперативните разработки, е председател на агенция.“

В присъщия си стил обаче Борисов вчера обвини за лошия имидж на България предшествениците. Негативният доклад на ЕК за правосъдието се дължал на кабинета „Орешарски“, който управлявал година и половина и му спрели еврофондовете. Всъщност самият Борисов вече има година и половина стаж и е смехотворно днес да се оправдава с пороците на кабинета „Орешарски“. Според Борисов ЕК критикува страната ни, защото „на българския казан няма охрана – след като определени неправителствени организации и медии са тези, които подават данни, така ще е“. Без капка свян и самокритичност обаче премиерът вчера се похвали: „Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ни там до един и особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат: „Нашият Бойко се върна“. Не е ясно тогава защо ЕК вярва на „безотговорни“ медии и неправителствени организации, а не на „своя приятел“ Бойко Борисов, когато пише докладите си. И защо, ако всичко в България е прекрасно, прокуратурата ще бъде подложена на безпрецедентен мониторинг от холандски, английски и немски прокурори.

Накрая, верен на своя стил, премиерът хем определи евромониторинга като полезно за страната ни сътрудничество, хем благодари на българските евродепутати, започнали кампания за неговото отпадане като безсмислен, дискриминационен и дори вреден.

Борисов отчете и невероятни успехи в битката с контрабандата, като заяви, че до него не е стигала информация от Турция за българска следа в каналите за цигари в Близкия изток. „Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. В същото време, особено в цигарите, вече контрабандата е под 8%, което никога не е било в България“, каза той.

Борисов има странна представа за обществените поръчки и как процесът да стане прозрачен и честен. На въпрос защо е започнал едва сега да спира търгове, той отговори: „Защото тогава излизат наяве и стигат до мене. Когато минат през обсъждания, когато влязат или ги коментира пресата, ако щете.“ Той обеща да има и наказани чиновници, дори една агенция да бъде закрита, защото поставяла критерии, които са законни, но оскъпявали магистралите. А поръчките се разпределяли между 5-6 играчи, защото България била малка държава. „Не са много фирмите, които разполагат с необходимата техника. За да строиш магистрали, да строиш хотели, трябва да си много мощен“, каза Борисов и обясни, че в началото българските компании са работили под себестойността, за да на трупат бонус точки. „И те тогава работиха на загуба. Затова имаме най-евтините магистрали на света. Правиха си дъмпинг, но накрая се събраха и се разбраха, че биха могли да не губят пари, а да правят пари“, каза Борисов, като уточни, че това прилича на картел, но не може да се докаже.

Според него КЗК се осмелила чак сега да види картел при горивата, защото „сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре“. Всъщност комисията само започна проверка за евентуален картел и оттогава повтаря, че доказването е трудно. Подобни „разследвания“ имаше през 2009 и 2012 г. и те приключиха безславно. А и би трябвало да е независима и да не се влияе от правителството. Самият Борисов пък е втори мандат премиер и не е ясно защо точно сега се е появила видима политическа воля да се работи добре.

Източник: akcent.bg