Борисов в задочен спор с Радев: Кеф ми е – ниви, чакъл, асфалт. Това дразни другите!

Премиерът Бойко Борисов отново подкара джипа, за да инспектира как вървят ремонтните дейности по изграждането на АМ „Европа“.

Заедно с него пътуват зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Премиерът откри и разширение на завода на „Кола-кола“ в Костинброд.

Там премиерът, след като преряза лентата на новия завод, обяви, че обещанието му за 10% увеличение на доходите догодина ще бъде изпълнено.

„Фискалният резерв ми два тази увереност, фискалният ни резерв е пълен въпреки всичко“, подчерта Бойко Борисов.

Той се обърна към шефа на завода с пожелание да дава по-високи заплати, защото доходите са приоритет на правителството. Пошегува се с присъстващия на церемонията посланик на Гърция, че нашите самолети Ф-16 ще бъдат по-хубави от гръцките, защото нашите са блок 70, а на съседите – блок 50. И в тази връзка – плащането на изтребителите, подчерта, че „въпреки всичко фискалният резерв е пълен“.

„След няколко дни ще открием и най-голямата складова база на Балканите. По време на нашето управление износът на страната е рекордно голям – 28 милиарда лева за първото полугодие. Посланиците също смятат, че средата в България е прекрасна. Все повече компании инвестират в реалната икономика“, каза още премиерът.

В изказването си премиерът водеше спор с опонентите си, защото каза: „Въпреки че някой казват, че асфалт не се яде, там, където има пътища, идват инвеститори!“ „Прекрасна среда! Все повече компании идват и инвестират в реална икономика! Огромни заводи!“, продължи Бойко Борисов.

„Много ми е кеф така – първо ниви, после чакъл и накрая идва асфалтът“, заяви премиерът Борисов пред Караниколов и Нанков, докато пътуваха, и добави, че пътят към Ябланица трябва да бъде открит до 20 дни. Борисов инспектира този участък и преди три месеца и сега отчете напредъка. „Преди 3 месеца беше нива, а сега ще стъпим на асфалт на АМ „Европа“, подчерта той.

„Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората“, продължи премиерът, като явно отговаряше задочно на критиката на президента Румен Радев – че е закотвил държавата на дъното.

Премиерът припомни как миналата сряда правителството е дало съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август.

„Не му отива (на президента-б.р.) на Шипка, на такъв ден да говори такива неща. Предишният ден, в сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен, писмо за съгласуване за смяната на Дяков като шеф на НСО. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е на негово място. И аз затова коментирах тази смяна“, каза премиерът. (Преди ден Борисов заяви, че заради скандалите в президентството ген. Дяков е бил изхвърлен от службата – б.р.)

По-късно Борисов се върна на думите на президента Радев, който попита каква е причината правителството „да скрие толкова далеч Пламен Георгиев“ – да го пратят консул чак във Валенсия.

И обясни: „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам проблем да е консул, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица се говори за това, а ето днеска откриваме поредна инвестиция – двеста милиона са тук!“

На реплика на репортера, че испанският на Георгиев „не му е сред силните… Да не кажем, че го владее на ниво както аз и Вие, поне така е записал…“, Борисов троснато отговори:

„Има достатъчна езикова подготовка. Така че… не виждам за консул… Вие не може да изброите никъде консулите в Европа… Просто явно това е някаква поръчка, защото вече една седмица (се говори по темата – б.р.). Ето днес откриваме поредна инвестиция, 200 работни места, паралелки за специално образование. А Вие идвате да ме питате за това.“

Помолен да каже дали Георгиев е най-добрият човек за поста, Борисов отговори:

Аз нямам никакво желание да Ви убеждавам Вас. Вие сте убедени по друг начин и затова повече няма да се вкарвам в тази работа.

Взехме решение, изпратихме го консул. Хиляди такива има, отсече той и приключи разговора.

„Моля ви да пуснете това, което казаха посланиците на Америка и Гърция, че имаме износ за над 28 милиарда лева“, обърна се към представителите на медиите Борисов.

Докато пътуваха в премиерския джип, министър Караниколов съобщи, че безработицата в страната е на рекордно ниски нива – около 4%. Той допълни още, че за последната календарна година у нас са открити заводи за около 300 млн. евро, като по този начин са се отворили работни места за повече от 3000 души.

По темата с чуждестранните инвестиции министърът на икономиката обяви, че очакванията са до края на годината размерът им да достигне 2 млрд. евро.

„Това, което направихме в областта на образованието, също много привлича инвеститори в България. Българският бизнес става все по-конкурентен. В района може би ние сме най-конкурентни за инвеститори. От началото на годината имаме около 15 нови инвеститора“, продължи с разясненията Караниколов.

След като инспектира изграждането и ремонта на магистрала „Европа“ край Сливница, премиерът се отправи към завода Кока-Кола ХБК- България в Костинброд. Министър-председателят откри новите производствени мощности и разширяването на производствения център на Кока-Кола в града.

Инвестицията е за над 34 милиона лева. Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева.

„Асфалът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати“, отбеляза Борисов.

От пресцентъра на Министерския съвет изпратиха съобщение, в което се обяснява кои точно са били инспектираните от министър-председателя Бойко Борисов строителни дейности – в участъка Сливница-Драгоман по изграждането на АМ „Европа“.
Проектът стартира в средата на месец май тази година, ще бъде завършен до 2021 г. и се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че строителните екипи са свършили много работа и успешно са се справили с всички изкопи.

Стартът на инспекцията започна от първия надлез, който ще свързва магистралата със Сливница. „Само за три месеца, когато стартирахме проекта, има изграждане на 100 % на някои дейности“, обяви заместник-министър Нанков.

Инспекцията показа, че напълно готова е стабилизацията на земната основа, на 70% е приключено развалянето на старите канавки, над 40% от изкопните дейности са изпълнени. Работи се по 4 големи съоръжения – подлези, надлези и два пътни възела, а теменужките, които бяха в района на Алдомировското блато, са преместени.

„Това е по-лекият участък от АМ „Европа“, след 25 дни започваме по-тежкия“, допълни заместник-министър Нанков и даде още подробности по изпълнението на строителните дейности.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че без инфраструктурата, никой инвеститор няма да дойде. А заради политиката на българското правителство инвестициите ни се увеличават и безработицата е на рекордно ниски нива.

Източник: Епицентър.БГ