Борисов: Виждате постиженията ни и за учителите, образованието, и за доходите

Групата на европейските социалисти е подкрепила премиера Бойко Борисов за Истанбулската конвенция, която предизвика скандал в България заради въвеждането на странното понятие „социален пол“.

„Срещнах неочаквана подкрепа от ервропейските социалисти, след като като българските социалисти на пленум решиха, да не подкрепят Истантбулската конвенция“, каза министър-председателят в Брюксел на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламента Антонио Таяни.

И допълни: „Видяхте аплодисментите, които получих от европейските социалисти“.

„Ще положа усилия да стане факт в България. Няма да допуснем насилие на жени и деца“, заяви премиерът.

Според Бойко Борисов твърдението на лидера на „Зелените“ в Европейския парламент Ска Келер за парк „Пирин“ не било вярно – че представлява пример за уязвимост по отношение на върховенството на правото. Министър-председателят повтори изказването си за щъркелчетата, костенурките, вълците и мечките, които той закриля по време на строежите на инх.фраструктурните проекти. Той обеща на „Зелените“, че освен втори лифт, на Банско няма да се случи нищо друго – така, както продължавала борбата с корупцията и контрабандата.

„Виждате какви са постиженията ни и за учителите, образованието и за Македония, и за доходите. И видяхте въпрос, който не отговаря на истината – за парка Пирин. И аз казах, че съм готов с подписа си да декларирам, че става дума само за частта, която касае лифта. В Банско има един лифт, и аз съм гарант, че една керемида няма да има повече в Банско. Ние променихме трасета на магистрали, за да не нарушим спокойствието на нито един дърдавец, на нито една костенурка. Не бих се съгласил, че с този огромен фискален резерв, финансова дисциплина, най-нисък в Европа външен дълг, и с милиарди, нечувано повече в бюджета вкарахме от борбата с корупцията има проблеми, макар че не сме идеални. Гарантирам, че следващата година-две ще се справим с всичко останало. Не сме идеални, но специално зелените могат да имат категорично моята дума, че освен втори лифт няма да се случи каквото и да било. Борбата с контрабандата и корупцията ще се случи на всички звена“, каза министър – председателят.

На въпрос за приоритета за младите хора и бъдещето на европейските държави Антонио Таяни отвърна, че трябва да имаме прозрачни институции и така ще се върне доверието на младите хора. Не е случайно, че казах, чеследващият бюджет на ЕС трябва да осигури намалена безработица сред младежите. Трябва да работим над обучението и над изследванията, да инвестираме повече в талантливите млади хора, да им дадем възможност те да останат тук, да не напускат Европа, да укрепим програмата Еразъм, така че да постигнем резултати, каза Таяни.

Източник: Епицентър.бг