Борисов: Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем това гадно чудо пандемия

Над половин милиард лева сме отделили за подпомагане на млади семейства.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на проверка във ферми на животновъди, става ясно от видеоклип, публикуван в страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“.

С него са министърът на финансите Кирил Ананиев и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„504 млв. лв. са парите в тези условия на COVID-19. Никога досега не сме го правили. Това бяха времена на финансова дисциплина – трябваше да влезем в еврозоната и банковия съюз. Като видях на Съвета на Европейския съюз в какви панически действия изпадат държавите и като гледам БВП на САЩ как е минус 15%, ние влагаме всичко, което може по оперативните програми, за да може много бързо тези пари да стигнат до семействата“, посочи премиерът.

„Всеки човек трябва да усети, че държавата в тази пандемия не говори само за маски и дистанция. Заедно трябва да преодолеем това гадно чудо. Трябва да мислим за всеки един човек и за малките населени места“, допълни той.

„Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората. До края на годината сектор „Земеделие“ ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета.“, написа във Фейсбук премиерът.

Борисов заедно със земеделския министър ДесиславаТанева посети голяма кравеферма, която усвоява средства по европейска програма.

Той отново е на обиколка из страната, днес се среща с представители от земеделския бранш. С него са още финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Танева отбеляза, че по нова европейска програма за телета за угояване се получават по 150 лева на теле. „Следи отварянето на приема и готви документи“, посъветва тя собственикът на фермата.

„Толкова много мерки в момента има“, отбеляза Борисов.

Министър Ананиев похвали Танева за добрата организация на разпределението на евросредствата по европейските програми.

Борисов заяви, че на фона на световната ковид обстановка ситуацията в страната е под контрол.

„Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата“, посочи премиерът.

„Над половин милиард сме дали на семействата заради ковид. Бяхме във времена на финансова дисциплина, но сега като гледам – брутният вътрешен продукт на САЩ на минус 16%, ние влагаме всичко, което може – по оперативните програми. Много бързо отпуснатите пари трябва да стигнат до семействата. Всеки човек трябва да усети, че заедно трябва да преодолеем това чудо гадно“, заяви той.

„Всичките мерки са насочени към хората и бизнеса“, отбеляза Ананиев.

Борисов се пошегува, че с министър Танева са с еднакви „екипи“ – в жълто. „Ама не сме се разбирали“, отбеляза той и отговори на коментарите за дрехите, които носи: „Ходел съм с едни и същи дрехи. Аз си имам три любими ризи дънкови и си ги сменям. Бяха написали, че ходя с една съща риза или пускаме стари снимки. Аз имам три ризи и си ги сменям, защото са ми удобни – меки, памучни. Обикновени ризки“.

Поехме ангажимент в периода на пандемията към всички земеделски производители и животновъди и сега има толкова много мерки, каза Борисов.

„Подред карах колегите от Европа, за да ни подкрепят, защото сега отиваме на Съвет на Европейския съюз в Люксембург за новия програмен период“, посочи Борисов.

„Поехме ангажимент в периода на пандемията към всички земеделски производители и животновъди – малини, ягоди, къпини, овце, кози и биволи. Министър Десислава Танева от вчера казва, че 106 млн. са отишли за подпомагане на селското стопанство. Толкова много мерки има в момента“, заяви той.

Министър Десислава Танева посочи: „Това е съвет на министрите, на който Германското председателство ни е дали задачата да постигнем частично общ подход. Това ще е на практика позицията на Съвета за обща регулация за новия програмен период. Това е изключително важно и се надявам да постигнем защита на нашите тези.

Трябва да се направи всичко възможно за облекчен режим за водни кладенци, за да могат хората да си избият сонда, да си напояват и да си гледат и животните, заяви премиерът по време на проверки във ферми на животновъди.

Бойко Борисов се обърна към министър Танева с думите: „В петък с Емил Димитров трябва да съберете всички експерти и специалисти в областта на околната среда и правите възможно най-облекчения режим, за да може хората да си избият сонда и да имат вода, за да си напояват и да си гледат и животните“.

По темата министър Десислава Танева посочи: „Остана от срещата с браншовите организации темата за ограничаването на режима за ползване и изграждането на кладенци. В четвъртък имаме експертна среща. Трябва да финализираме и този ангажимент“, каза още тя.

По думите ѝ тази година 7 области в Източна България имат спад в добива на пшеница с над 30% заради кризата и безводието. „Всички остатъци от различните мерки за подкрепа ще ги предоставим, за да подкрепим районите, където има проблем с добива“, допълни Танева.

Още 40 млн. лв. сме заделили за ремонт на църкви и манастири, каза премиерът Бойко Борисов.

„Още 40 млн. лв. сме заделили по тази програма, която сме развили, за църкви и манастири. Общо в момента са около 199 църкви и манастири, които се ремонтират“, зави премиерът.

„За Кръстова гора сме подготвили средства за пансиона, който строят за болните вярващи хора, които идват там. В новия бюджет сме предвидили да го включим, за да продължат и да направят цялото крило“, посочи Борисов.

Десислава Танева посочи, че по първия прием са обновени 91 църкви, а сега са кандидатствали 133. „Ще осигурим и прехвърлим ресурса, за да може всички да си изпълнят проектите“, заяви тя.

Източник: Епицентър.БГ