Борисов възхвали Турция: Това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО

На Балканите темата мир е най-свещеното нещо, за което се борим. Това каза премиерът Бойко Борисов на Неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС.

Това съобщи агенция „Фокус“.

„Благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на Федерика Могерини и на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме темата на масата по време на Председателството ни“, заяви той. „Страницата за Балканите дори не е затворена“, коментира Бойко Борисов.

„Предизвикателствата налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви са рисковете, както и за колко кратко време могат да се развият на Балканите“, изтъкна премиерът. „Благодарих на всички, защото темата се сложи на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем лидерите на Балканите и ЕС отново ще я дискутираме“, посочи той. „Искам да помоля за подкрепата ви, защото никой по-добре от вас не познава опасността от война на Балканите. Когато обсъждате темата с правителствата си ви моля да не я подценявате“, се обърна Бойко Борисов към военните министри от ЕС.

„Общата европейска отбрана и фондовете, които се заделиха, и огромните усилия на Европейския съвет са положителна стъпка напред. Но далече не са всичко, което можем да постигнем- във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, коопериране на родовете войски и техниката, необходима за тях“, заяви премиерът. „2% от БВП са много пари и годишно ако погледнем бюджета на ЕС ще излязат трилиони за въоръжение. Не считам, че е нужно всяка държава да купува на килограм. Колегите от НАТО биха могли да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет“, каза още той.

Борисов призова и за нормализиране на отношенията с Турция. „Толкова тежка риторика се води между големите държави в ЕС, като не казвам, че е без право, а точно обратното, заяви той. – Винаги сме говорили за свободата на словото и за проблемите, които има в Турция“, посочи той. „Но в същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, иначе рисковете в тази част на Европа, на Балканите, включително Гърция и Кипър стават много сериозни.“

Източник: Епицентър.бг