Борисов ядосан: Вече сме високотехнологична икономика, искаме ресор „Киберсигурност” в ЕК!

„Измишльотина” е, че България иска да получи ресор „Земеделие” в новата Европейска комисия, като нашата страна всъщност ще се бори да има еврокомисар в сферата на високите технологии и куберсигурността.

Това обяви пред журналисти в Крумовград премиерът Бойко Борисов, предаде bTV.

Информацията, че Мария Габриел може да получи земеделското портфолио се появи в онлайн изданието „Политико”, което се позова на български източници. В публикацията се отбелязва, че ресор „Земеделие” е ключов и е сред тези с най-високо финансиране, но също така и често е повод за сериозни разногласия вътре в общността.

Борисов видимо се подразни от въпроса по темата, а в живото видео в неговия „Фейсбук” профил се чува женски глас зад камерата, който му казва „Не, не, не го коментирай това!”. Все пак, премиерът коментира.

„Това, което искаме, са модерните ресори – киберсигурност, управление на ИТ технологии, това сме го заявили в мое лице преди месец и половина. За какво ни е ресор „Земеделие”? Там парите са ясно и точно разпределени за всички държави. Какво ще направи (Габриел) в ресор „Земеделие”? Някой пуска тези слухове, за да излезе, че, едва ли не, не са ни го дали”, заяви гневно Борисов, като добави, че очаква разширение на сегашния ресор на Мария Габриел („Цифрова икономика и цифрово общество”).

Ако нещата се развият по очаквания от министър-председателя начин, комисар Мария Габриел ще се занимава и с инциденти като изтичането на данните на практически всички живи българи от сървърите на НАП. От днешните коментари на финансовия министър Владислав Горанов не стана ясно дали данъчните ще си раздадат бонуси и след кибератаката и как ще се отрази на приходната агенция очакваната многомилионна глоба от Комисията за защита на личните данни.

„Ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата”, заяви той. Нужни ли са още оставки в НАП след пробива? „Достатъчно кадрови промени направихме”, беше отговорът на Владислав Горанов.

Премиерът Борисов в този момент се провикна зад него с думите: „Горанов, за милиард инвестиция няма да може да я видиш довечера, само това ще пуснат, знаеш какво им е казано”.

По-рано, по време на откриването на рудник, министър председателят обяви: „Това е вече високотехнологична икономика с много придадена стойност. Последните две години – три износът ни за Германия и Западна Европа е по-голям от вноса. От там нататък, мерцедеси, беемвета, аудита – за нас, а изнасяме високотехнологична продукция”.

Източник: Епицентър.БГ