Борисов явно не знае какво е завод. Няма да дойде и „Хюндай“. И завод за батерии няма да има

Борисов или не знае какво е завод, или не знае какво е автомобил.

Няма да дойде и „Хюндай. И завод за батерии няма да има.

Това каза финансистът Мика Зайкова пред „Фрог Нюз“, по повод уверенията на властта, че у нас има 250 завода за коли.

По повод думите на Борисов и Томислав Дончев, че у нас има близо 250 завода за автомобили, тя заяви: „То няма толкова заводи в България като цяло. Борисов или не знае какво е завод, или не знае какво е автомобил. В един завод за автомобилни части има различни цехове – два, три. Ако говорят за това може да се обясни броя, но аз не си го обяснявам. Не зная от България да излизат автомобили. Такова нещо няма. Има заводи, в цеховете на които се произвеждат части за Германия, но тази бройка не мога да я вържа нито със заводите нито с автомобили. България беше привлекателна с ниските данъци и с кадрите, но вече не е. Сега ние нямаме кадри, образованието потъна. Да, имаме ниски данъци, но инвеститорите в България нямат гаранции и сигурност, че парите им ще се запазят. Нямаме реформа в съдебната система и върховенство на закона. Най-вече – България е страната в ЕС с най-висока степен на корупция. Инвеститорите не само не харесват страната ни, но и излизат от нея“, каза Зайкова.

„Ще ви дам няколко цифри: За последните 8 месеца, 532 млн. евро са инвестициите. В реалния сектор това са капиталовите инвестиции и реинвестираната печалба. Цифрите показват, че минус 333 милиона евро са капиталовите инвестиции и минус 72 милиона евро е реинвестираната печалба. Имаме и непроизводителни разходи (дългови книжа), те са 934 милиона, но това е дълг, това е пасив, не е актив. От 2010 до 2019 г. от 2 млрд. и 700 млн., които са изтекли навън, сега те са станали 5 млрд. и 400 млн., т.е. са се удвоили. Има още една тенденция – ние сме пред рецесия. Правят се така наречените пасивни инвестиции, които се увеличават в България. Това означава, че компании, които имат производство не увеличават капиталовите инвестиции, а предпочитат да вземат кредити, което също се води пряка инвестиция, но това е отново задължение. Нашият БВП разчита само на потребление. Изнасяме неща, които нямат добавена стойност, нямат печалба. Понеже няма производства с иновации, не създаваме стоки с висока добавена стойност, от което да идва печалба – заради това нашия износ крета някъде в нищото. Нито сме добре с инвестициите, нито с износа. Хората в България са най-бедните в ЕС“, коментира още тя.

Зайкова отговори и на въпроса очаквала ли е, че „Фолксваген“ ще избере нас пред Турция: „Никога не съм имала такива очаквания. Европа може да прави забележки на „Фолксваген“ , но те си гледат печалбите. Няма да дойдат у нас. Няма да дойде и „Хюндай. И завод за батерии няма да има. Има подписана спогодба за такива инвестиции? Бойко Борисов подписа меморандум. Знаете ли какво е това? Това е едно писъмце за намерение – имаме намерение да инвестираме в България, ама някога и не ясно какво. В Саудитска Арабия такова нещо не беше подписвано. Нищо но от сърце!“, завърши Зайкова.

Източник: Фрог нюз