Борисов за допълнителните машини: Хванахме ги по боксерки, още нямаме отговор

Поредна порция критики отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към служебния кабинет.

Той беше на посещение при кметицата на Симеоновград Милена Рангелова.

През седмицата при спецакция на полицията срещу търговията с вот бяха задържани съпругът ѝ и синът ѝ. Обвинения не бяха повдигнати.

Тя разказа на Борисов как са били задържани близките ѝ. По думите ѝ те не се занимават с купуване или продаване на гласове, предаде bTV.

Намесата на МВР в избори се случва само в държави от третия свят, смятат от ГЕРБ и обясниха, че ще подадат сигнал до международните институции.

Лидерът на ГЕРБ коментира твърдението на партията, че у нас са внесени 228 машини за гласуване в повече, като целта била да бъдат добавени 228 хил. гласа на определени партии и субекти.

От „Сиела-Норма“ отговориха, че машините са техни и смятат да ги ползват в Албания, Грузия и у нас, но за дейности извън изборите. Според Борисов този отговор е незадоволяващ.

„Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор, какъвто да ни удовлетвори. Съгласно закона има над 12 хил. сертифицирани машини, стоят в специален склад – не мога да си закарам шкодата да ми я пазят там, той е само за тези машини. Изведнъж в това помещение се появяват някакви нови 228 машини, от същия тип в склад, в който нямат работа. Това са точно 228 хил. гласа. Те дават някакви глупави отговори, че щели да се тестват някъде в чужбина“, коментира Борисов.

Очаква се днес Централната избирателна комисия да проведе заседание и да разясни ситуацията с машините.

По думите на Борисов той няма доверие, че няма да се извърши злоупотреба. „Първи въпрос – защо са в този склад. Втори въпрос – защо ги пази държавата. Трети въпрос – защо са същите. Четвърти въпрос – защо са същите. Въпрос към ЦИК – защо се подиграват с нас“, попита лидерът на ГЕРБ и допълни, че измама няма да се извърши, защото от ГЕРБ са ги хванали.

Относно твърденията, че представители на ГЕРБ и ДПС са се срещали, за да преговарят за бъдеща коалиция в следващия парламент, Борисов каза: „Нито аз, нито моите заместници, нито, който и да е, не е оторизиран да води каквито и да е преговори, с която и да е партия. Аз, когато искам да говоря с ДПС, го правя публично, както с всички останали. Не е вярно, че сме говорили. Нито Корнелия Нинова се е срещала, по телефон не се е чувала с мен от година време. Сега сапунисват и нея заради измамата с машините, която правят, защото искаме да преброим контролните талони“, коментира Борисов.

Той разкритикува демо версията за гласуване на ЦИК, където не фигурира номерът на ГЕРБ в бюлетината, защото са само до №22.

Източник: Dnes.bg