Борисов: За една година можем да сме водещи и в Изтока, и в Запада

„Работим за просперитета и нещата се случват. Имаме една година и можем да сме водещи и в Изтока, и в Запада“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов от унгарската столица Будапеща, където днес се проведе Срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай.

След разговорите стана ясно, че Пекин планира да инвестира 3 милиарда долара в Източна Европа.

„Инвестициите от Китай точно отговарят на това, което винаги съм казвал, че ще е от полза за Балканите – инфраструктурните проекти. Сега в Китай при тази дългосрочна перспектива за работа искат да започнат тези проекти, за които сме говорили. Мисля, че нещата в момента са много реални. На 6-ти и 7-ми ще проведем преговори за финансиране на коридор № 8. Китай много активно говори за инвестиции, говорили са и с Алексис Ципрас за това“, каза още той.

„С Виктор Орбан имаме много теми – говорихме за кохезионната политика. Говорихме си и за източното партньорство, че още много държави от Източна Европа трябва да седнат на масата за преговорите“, заяви премиерът.

„На едно мнение сме, че трябва да мислим за подобно на Брекзит споразумение само с Турция. То да уреди всички спорни теми. На всички ни е ясно, че Турция няма да се присъедини към ЕС“, коментира Борисов. И допълни: „Едно споразумение трябва да гарантира южния фланг на НАТО. От една страна Турция е неприемлива за Европа, но ни пази гърба от юг“

„С президента Реджеп Ердоган може да говорим за скоростен влак Будапеща – Скопие – София – Истанбул. С общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват, но и да постигнем реални резултати“, допълни той.

Източник: Епицентър.бг