Борисов за кръговото във Варна: Ако беше лесно – комунистите щяха да го строят!

„Тази елипса, която виждат варненци, ако не е кръг, а е елипса, няма да могат да карат, четири метра има разлика в денивелацията, защото проектантите така го бяха направили.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Той изненадващо инспектира кръговото кръстовище на новоизградения бул. „Васил Левски” във Варна.

Новото кръгово предизвика много коментари социалните мрежи. А премиерът коментира: „Така на пътния възел „Белокопитово“ говореха, че ще се объркват хората, но засега никой не се е объркал.“

На припомнянето, че новото кръгово движение е отнесло доста критики, Борисов коментира: „Ако е било лесно, щяха да го строят и комунистите!“

Министър-председателят увери, че денонощно е следил работата на строителите, като е получавал актуални снимки от отделните участъци на строежа. „По снимки ги ръководех. Знам какво виждах преди година и половина, тук бяха едни бари. Тук сме се подготвили дори и при огромно наводнение да може целия дебит да поеме“, каза също при огледа той.

„Трябва да се помисли за последния светофар – още едно кръгово да се направи”, заяви премиерът.

„Сега сме предложили втория мост на „Аспарухово” за публично частно партньорство”, каза Борисов.

Бойко Борисов говори и за строежа на АМ „Хемус“. Според Борисов има възможност да се напредне в частта на магистралата след Ябланица. И отново нападна социалистите, без да споменава БСП, като каза, че „веднага след като излязохме в опозиция, закона за предварителното отчуждаване го махнаха, за да не може да се строи, с години се чака.“ „Поне две години сме загубили за „Хемус“, едва тази година приключват отчужденията за Търговище. Нарочно го направиха, аз съм убеден“, подчерта той.

„До 2022 г. до Търговище ще ходите със сигурност по магистрала и между Плевен – Ловеч, дотам ще стигне, до тенекиения хан, – обърна се към медиите Борисов. – Проектираме усилено до Търново, сега проектират Търново – Търговище, ударно ще се построят, така че 2024 година да е цяла“, каза за магистрала „Хемус” Борисов.

„Едно 20 процента БВП ще се вдигне, обзаложил съм се с Горанов – той смята, че ще е повече“, продължи премиерът.

Премиерът бе в морската столица заедно с финансовия министър Владислав Горанов. Придружаваше го кметът на Варна Иван Портних и митрополит Йоан.

Запитан дали очаква смирена предизборна кампания, Борисов отговори рязко: „Това не ме интересува! Ние виновните от ГЕРБ сме ги отстранили от всички държавни постове! Има проверки, ще покажат!“

И добави какво вижда, като се върне в спомените: „Това е може би 50-ят обект от някоя бара, за която никой не е вярвал, че ще стане!“

Борисов подчерта, че е направено всичко възможно булевардът да бъде открит за Великденските празници, за да могат варненци и гостите на града да свикнат с пътната отсечка.

Според премиера няма нищо притеснително във формата и наклона на кръстовището между булевардите „Васил Левски” и „Цар освободител”, което стана обект на критики.

Акт 16 ще бъде издаден след окончателното полагане на маркировката и приключване на най-дребните довършителни работи. Едва тогава ще подпиша документите, съобщи Иван Портних.

Държавата гледа сериозно на проекта за втори Аспарухов мост. В момента се търсят варианти за публично-частно партньорство за изграждането на второ съоръжение на Варненското езеро.

За изграждането на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80,5 млн. лв., напомниха от пресслужбата на Министерския съвет. До момента са изградени пътни възли с кръгови кръстовища на две нива при пресичане трасето на бул. „В .Левски“ с бул. „Владислав Варненчик“, „Сливница“ и „Цар Освободител“, както и велотрасета по локалните платна на булеварда. В обхвата на новата част са изпълнени и две локални обслужващи платна, 12 рампи за вливане и отливане в и от булеварда, 4 надлеза за пешеходци.

Втората част на бул. „Левски“ – от ул. „Подвис“ до бул. „Осми приморски полк“ е ремонтирана по проект с финансиране по ОПРР, на стойност 6.5 млн. лв. След завършването на булеварда в морската столица ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.

По време на неочакваната инспекция във Варна министър-председателят подчерта, че усилено се работи и по други инфраструктурни обекти в морската столица. „Видях и стадион „Спартак“ – стадионът се прави. Предложили сме вторият мост на Аспарухово – публично-частно партньорство“, каза Борисов във Варна.

Източник: Епицентър.бг