Борисов за новото правителство: Те и велоалея няма да направят, защото ги е страх

От ГЕРБ призоваха за прозрачност при изразходването на държавни средства.

Това стана по време на брифинг в централата на партията. Според партията през последните месеци са изразходвани 7,8 млрд. лв.

„Всеки теглен лев от държавата се изплаща от следващите поколения. Правителството на промяната дължи обяснение. Имаме негативен рекорд и в дефицита на държавата и недоброто планиране на държавните средства”, каза Александър Иванов.

„Загрижени сме. Казахме, че като опозиция ще искаме прозрачност, ще посочваме слабостите и сме готови, ако се поиска – да окажем помощ”, добави той.

„Българите обедняват, бизнесите фалират. Призоваваме за спешни мерки по тази галопираща инфлация. Това с партии шах и анализи не няма как да се случи”, коментира депутатът.

„Мерките по темата инфлация липсват. Ако имаше такива и те бяха работещи, ние първи щяхме да ги похвалим. Няма дори неработещи мерки и това може би е най-притеснителното. За съжаление няма и изглед нещата да се променят”, посочи Димитър Вучев.

Лидерът на партията Бойко Борисов от своя страна заяви: „Днешната пресконференция е продиктувана от анализ в „Сега“, който е много мотивиран и точен. На базата на него излязоха всички тези числа. Ако имам упрек към колегите, то не е, че играят шах, а че времето на ПР-а отдавна мина. Те са в 11-ти месец, те са управляващи“.

„Не може, докато са били министри, да не са виждали тези числа и тренда нагоре и да не са направили мерки, за да се забави това… Така както ние сме го правили през цялото време. Има инструменти и техники. Много работа е, но 9 милиарда за декември и това да остане скрито от обществото и да не се коментира в момента?! Рекордни разходи са това“, каза още той.

„Да, и ние слагахме по 1 млрд. лева за саниране, за да знаят малките строителни компании, че догодина ще работят и могат да си купят всичко, което изисква едно саниране. Слагали сме парите за строителство – фирмите, които купуваха евтин метал. Затова твърдя, че след приказките си по нас тези хора няма да построят нищо поради страха, че сега при тези цени на метала всеки договор ще им е нагоре“, добави Борисов.

Те и велоалея няма да направят. Чисто обективно, а субективно е, че ги е страх, защото всички ние ще питаме защо спряха евтините договори. Щеше сега да има път до Белград и до Велико Търново. Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване. 11 месеца тези хора бяха заедно“, уточни лидерът на ГЕРБ.

„Искаме прозрачност. Да кажат тези 9 милиарда къде ще идат. Помните, че предупредих пенсионерите, че ще ги излъжат. Казаха им, че ще им дават по 120 лева. Излъгаха ли ви? Излъгаха ви! И сега с тая инфлация 10 процента дето върви… ще ви вземат и малкото“, добави той.

„Имам информация, че вече имало едно остро писмо, което било скрито“, каза Борисов.

„Ударът по Булгаргаз, който готвят, и реакцията вчера на Стоянов, ме водят до размисли, че нещо искат да правят с Булгаргаз. Нормално, премиерът, носещ цялата отговорност, да се подразни, ако му вдигнат така цената на газа“, каза Борисов и показа графика с повишаването на цената на газа.

„Виждате април-май. Няма как икономически, финансов и енергиен министри, които са управлявали юни месец, да не почнат на мониторите им да излизат тези числа. Това не е един месец и днеска КЕВР да ти го сложат. Няма как от юни до септември да не виждат тренда. Няма как тези хора да не са гледали телевизия. Ако не гледат, да нямат хора, които да им докладват какво става в Европа. Не може всеки ден да се говори за руско-украинската криза…“, добави той.

Източник: Факти.бг