Борисов: За последните години вдигнах доходите 2 пъти

Опасна и трудна тема е темата за Западните Балкани. Нашето председателство даде един рестарт на тази процедура.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на втория икономически форум в Пловдив. Събитието се организира от Делфийския икономически форум, пише новини.бг.

Исторически ние сме се били с всичките съседи и те с нас, резултатът е, че Западните Балкани са най-изостаналият регион във всяко едно отношение, посочи Борисов.

Надявам се с колегите от Северна Македония в комисията по история по най-бързия начин да приемат необходимите заключения, за да може договорът за добросъседство да се спазва и да продължим максимално да ги подкрепяме за ЕС и НАТО, посочи Борисов.

Той подчерта, че героите трябва да ни обединяват, а не да стават ябълката на раздора. Един Че Гевара от Аржентина е отишъл да се бие за свободата на Куба и след това е загинал в трета страна, даде пример Бойко Борисов, коментирайки спортната тема за Гоце Делчев.

Гоце Делчев е български герой, който се е жертвал и е заложил всичко за свободата на Македония. За радост Балканите имат в момента политици с разум и опит и ще преодолеем тези трудности, коментира той.

За последните години са се вдигнали доходите 2 пъти, а БСП се хвалят, че ще вдигат доходите. Как ще ги вдигате? От бюджета ли? Вече ви видяхме как вдигахте и се сринахте. Доходи и заплати се вдигат с инвестициите и с безнеса, с тези които прявят брутния вътрешен продукт, отсече Борисов.

Изключително добрата данъчна среда изтъкна премиерът.

Тази година ще имаме огромен харч за нашите военни, за да бъдем адектватни, подчерта Борисов.

България показа как без да се засягат ничий еинтереси да бъде еднакво полезна и за себе си и за съседите. Преди месец с премиера Ципрас започнахме изграждането на интерконекторната връзка с Александруполис – Димитровград, припомни Борисов и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи, с които се е видял по време на обиколките си из страната.

Снощи имах среща с опозиционния лидер Мицотакис в Брюксел. Той ми е приятел. И Ципрас, и Мицотакис са ми изключително близки и на мен, и на България, заяви Борисов.

Исками се да изградим връзката с Александруполус до магистрала Марица, спокойно той може да бъде публично – частно партньорство. От 1 август ни е готова Тол системата.

Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала Струма е към своя финал също така, припомни той контактите ни със съседните страни.

Имаме Велика България, велика Сърбия, велика Елада, за Македония да не говорим – те са винаги най-велики. Велики, велики, ама най-бедни. Другите са по-малко велики, но са с по-висок в пъти БВП от нас. А ние можем да се свържем всички и да изградим магистрали, стоките да пътуват, посочи премиерът.

Имаме редкия шанс на тази територия Балканите, да направим един прекрасен бизнес климат, заяви премиерът.

Източник: Petel.bg