Борисов за Русия: Ужасни кибератаки, изключихме машините от контакта

Премиерът Бойко Борисов пази труден баланс по отношение на режима в Кремъл.

Това става ясно от негово изявление от Брюксел, пише Флагман.

Борисов отговаря на въпроси на журналисти, става ясно от видео, пуснато в профила му във „Фейсбук”.
По повод вчерашния намек на заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов репортер пита премиера – следва ли да се изгонят руски дипломати от София след новите доказателства по случая „Скрипал”.

Министър-председателят отговаря: „Това, че ние работиме много не само активно, но много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и когато има подобни деяния, извършени и разобличавани кибератаки и подобни действия, ние много внимателно ги наблюдаваме, защото няколко пъти си спомняте, включително и на Министерски съвет и на основни министерства, преди европредседателството просто кибератаките бяха ужасни. Даже си спомням един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах… малко смешно звучи, но от кабелите от контактите да ги изключат машините, за да предотвратиме такъв набег. Така че при нас никога не е стояла разлика, да избираме между едни или други. Евроатлантическата ни ориентация и работата, и координацията с евроатлантическите служби е била на сто процента. Така че това, че сме бдителни, това, че работиме активно, е факт. В същото време се опитваме да направиме и доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия, имайки предвид газовия ни хъб, имайки предвид туризма, имайки предвид стокооборотите, които се вдигнаха близо с 14-20%.”
По думите на Борисов, Цветанов винаги бил краен в тези си искания.

Решенията обаче ги взимало правителството и „към този момент това не стои на дневен ред”, коментира премиерът.

„Факт е, че има навлизане в България на различни хора, но евроатлантическите служби ги наблюдават. Така че, работиме по тях, повтарям, в пълна координация, в пълна координация с евроатлантическите служби”, коментира още Бойко Борисов по отношение на руснаците.

Репортер припомня на Борисов, че преди няколко месеца не е бил убеден, че има достатъчно доказателства за връзката на Русия с отравянето на Скрипал във Великобритания, и пита променило ли се е положението?

„Сега да се връщам пак на „Скрипал”, не ми е…”, изломотва премиерът, след което репортерка успява да го измъкне от щекотливата тема с въпрос за „трусовете при Обединените патриоти”.

Източник: Petel.bg