Боян Чуков: Името на Йончева не е свързано с даване на пари по „сомалийския случай“

Във връзка с възникналия спор между Бойко Борисов и Елена Йончева, бих искал да ви кажа, че за периода април-май 2009 г. в рамките на служебните ми задължения като външнополитически съветник на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността към МС съм водил служебен „диалог“ с френския посланик в София Н.Пр. Етиен дьо Понсен, касаещ трагедията с отвлечените от сомалийските пирати български моряци.

Това написа в своя Фейсбук профил Боян Чуков, който беше външнополитически съветник на премиер Сергей Станишев по време на правителството на Тройната коалиция.

От френска страна ми бе обърнато еднократно внимание, че двама български граждани се намират в район, който е опасен за живота им. Ставаше въпрос за г-жа Елена Йончева и операторът, който беше с нея. Името на българската журналистка и нейният оператор в нито един момент не бяха свързани с даването на пари от страна на българската държава.

За периода 2008-2009 г., когато съм изпълнявал посочените по-горе две длъжности в МС, освен в „сомалийския“ случай, никога в мои служебни разговори не е споменавано по никакъв повод името на г-жа Елена Йончева и не е ставало дума за даване на пари.