Британски доклад: Танковете ни не могат да се мерят с руските

Камарата на общините в парламента на Великобритания представи доклад за развитието на бронираните сили на страната, в който изрази загриженост, че британската армия вероятно ще загуби евентуална танкова битка с руските въоръжени сили.

Според експертите, главният британски боен танк „Челенджър 2“ (Challenger 2) едва ли ще може да устои на руският „Армата“.

„Бронираните сили на Великобритания рискуват както количествено, така и качествено да загубят в боен сблъсък с потенциален равностоен противник – Русия“, се казва в доклада.

През 1990 г. Великобритания имаше около 1200 основни бойни танка в арсенала си, а днес има само 227, а тези, които останаха, се нуждаят спешно от модернизация. В края на 90-те години Великобритания се опитва да направи своите бронирани сили по-мобилни и подходящи за експедиционни войни срещу непредвидени противници.

Лондон обаче даде предпочитание на финансирането на борбата с кибер заплахите, увеличавайки способността за водене на информационна война и други възможности.

„В резултат на това британската армия във война срещу равнопоставен противник в Източна Европа през следващите няколко години – евфемизъм за Русия – ще бъде принудена да използва остарели бронирани машини с лоша механика, които далеч отстъпват по огнева мощ на съвременните ракети и артилерийски системи „, се казва в доклада.

Challenger 2 е единственият основен боен танк в британската армия, влязъл в експлоатация в края на 90-те години и представляващ пика на британското производство на танкове след края на Втората световна война.

Развитието на Русия от ново поколение на основния боен танк T-14 Armata поражда опасения относно способността на Challenger 2 да устои на тази нова заплаха, безпокоят се в Обединеното кралство.

Източник: БЛИЦ