Броят на нищо неподозиращите длъжници расте, държавата е безсилна

Снимка: бТВ

Броят на измамените, които губят своите имоти и спестявания с фиктивна запис на заповед продължава да расте.

От разследванията на бТВ се оказа, че схемата е една и съща. Това е един хвърчащ лист със заглавие „Запис на заповед“, според който някой имал уж да взима пари и някой, който имал да дава. В тази схема фигурират и имената на адвокат Симеон Миков и частен съдебен изпълнител Иван Чолаков. Съдебното решение също е еднакво, като само разлика има в името на взискателя, но това е обикновено неграмотен и беден човек от ромска махала.

В поредния случай разследване от бТВ са отнети чрез измама 40 000 лв. от Евгени Казаков, който страда от параноидна шизофрения. Негов настойник е вуйчо му Николай Начев, който след като разбира за измамата преди повече от три години, тръгва по следите на документите, но до този момент безуспешно.

Вуйчото разказва пред бТВ, че измамниците са намерили болния Евгени, докато се разхождал, черпили го и го возили в колата си, след което го убедили да се подпише върху запис на заповед. По думите на Евгени бил подписал нещо, но смятал че прави така дарение на любимия си футболен отбор.

От бТВ установяват, че в записа на заповед може дори да не се включва адреса и номера на личната карта на жертвата, а само неговото ЕГН.

Вуйчото на Евгени разбира за случилото се, след като получава запорно съобщение, като взискателят е Жулиен Делев Бойдев, име което за първи път той чува.

Призовката от частния съдебен изпълнител обаче не стига до Николай Начев. Той завежда дело срещу действията на Чолаков заради неполучената призовка, но съдът го оневинява.

В момента болният Евгени живее едвам с 200 лева на месец, като му помагат съседите и вуйчо му. Николай се притеснява, че остарява и не знае докога още ще може да издържи да се бори.

Оказва се, че държавата е безстопанствена и е оставила гражданите и на произвола на съдбата. Единственият начин един гражданин да е сигурен, че не е попаднал в подобна схема, е да проверява в районните съдилища на всеки две седмици дали няма подобно решение за техните банкови сметки.