БСП: Ако Патриотите не са съгласни с промените в Закона за вероизповеданията, да напуснат парламента!

„Ако „Обединени патриоти“ (ОП) не са съгласни с промените в Закона за вероизповеданията, нека напуснат парламента и да блокират приемането му!“

Това заяви на пресконференция в Русе депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната й група Крум Зарков.

Той отправи този апел към колегите си от малката управляваща коалиция по повод несъгласието им с опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство, предвидено в измененията на Закона за вероизповеданията. Новите текстове бяха одобрени на първо четене от парламента, но, ако Народното събрание не събере кворум, няма как да минат на второ четене.

„Напомняме ви, че ако те са против този закон, просто могат да не влизат в сряда и да не се регистрират и той няма да се случи“, обърна се към медиите Зарков, цитиран от БНР.

Крум Зарков обясни, че още през декември месец на заседание на Комисията по вероизповедания в парламента представители на ДПС са направили предложение дълговете на Главното мюфтийство да бъдат опростени, но тогава не са срещнали подкрепа нито от ГЕРБ, нито от патриотичните формации, нито от БСП. Тогава този проблем не е бил поставян като сериозен и заплашващ междуетническия мир и затова е необяснимо какво се е случило през следващите три месеца, за да се променят така рязко позициите.

Крум Зарков каза още още, че водачът на евролистата на БСП ще бъде определен от Националния съвет на партията на 17-и март.

Зарков бе в дунавския град, заедно със своите колеги Елена Йончева, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Петър Витанов за участие в публична дискусия на тема „Защо да гласувам на евроизборите?“, насрочена за понеделник вечерта.

Преди събитието социалистите дадоха пресконференция. А малко по-рано медиите свика депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Той каза, че ВМРО е против опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство към държавния бюджет.

„Практиката да се опрощават задължения конкретно, за да облагодетелстваме едно вероизповедание, е лош пример и това ще доведе до верижна реакция – утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости“, заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Източник: Епицентър.бг