БСП: Борисов не е спирал да управлява с ДПС

Борисов не е спирал да управлява с ДПС, по-добре да сключи споразумение.

Такъв призив отправи към премиера и лидер на ГЕРБ зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски на пресконференция на „Позитано“ 20.

Свиленски посочи, че когато са управлявали с движението, социалистите са го правили въз основа на споразумение.

Георги Свиленски изтъкна, че няма как да се повярва на премиера, че не управлява с ДПС, когато всеки път при липса на кворум, търси подкрепата на движението. „Много по-почтено е, когато управляваш с коалиционен партньор, това да бъде на базата на договори, на споразумение, а не на задкулисни договорки. БСП е управлявала с ДПС и винаги е било на принципа на коалиция и всички вие сте знаели и министрите“, продължи Георги Свиленски.

Зам.-шефът на червената парламентарна група изтъкна на няколко пъти, че Борисов се разплаща за подкрепата на ДПС, а твърди, че не иска подкрепата им. Затова Свиленски призова премиерът да бъде „достатъчно откровен и точен по този въпрос към българските граждани – Борисов да се разплати с ДПС и да отиваме на предсрочни избори, защото никой няма интерес от подобно управление“.

В последната седмица обществото не без основание се вълнува от внесения от ГЕРБ и БСП закон за опрощаване на задълженията на българските вероизповедания, в частност на мюфтийството. Основната част от тези задължения са на мюфтийството.

В този законопропект въобще не става въпрос за етнически мир или за протовопоставяне на общности, както с опитва да го изкара Борисов, а за опрощаване на данъци, осигуровки и задължения. Призовавам Борисов да не злоупотребява с тази тема, българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става дума, заяви Свиленски.

Призоваваме управляващите да излязат и да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма. Този законопроект вече е гледан в Комисията по вероизповеданията през декември 2018 година и там представител на ГЕРБ е казал: „Това е политическо решение“. Всяко политическо решение има цена. Ние питаме каква е цената на това политическо решение, посочи социалистът.

Свиленски посочи, че стенограмата от заседанието на комисията по вероизповедания, на което е обсъждан проектът за промяна в Закона за вероизповеданията е била укривана повече от три месеца. След като представителите на левицата са обявили, че тя се крие, била качена на сайта на парламента.

Зам.-председателят на червената парламентарна група коментира и думите на Валери Симеонов, който заяви в интервю по БНТ, че когато има непочтена сделка, тя винаги бива определяна или като въпрос от национална сигурност или като секретна. „Такава непочтена и корупционна сделка ли беше случаят с оградата по границата“, попита Свиленски.

Той обърна внимание на законодателната работа на парламента за последнте седмици, в които левицата е извън пленарната зала.

„Тази седмица Правна комисия има заседание в сряда. От 6 точки дневен ред четири законопроекта са внесени от народни представители от новото мнозинство – ГЕРБ и ДПС, два законопроекта са внесени от Министерски съвет. Всички те са внесени след 28 февруари. Има и на 6 март“, посочи Георги Свиленски и уточни, че законопроектите са внесени без обществено обсъждане, анализ на оценката на въздействие, както и без нито едно становище от засегнатите страни.

„И забележете Министерският съвет какво внася – законопроект, касаещ коалицията ГЕРБ и ДПС“, каза Свиленски и уточни, че става дума за Закона за концесиите. По думите му в законопроекта се защитават интересите на бъдещия концесионер на летище „София“, ако следващо управление на страната отмени концесията. „БСП е заявила нееднократно, че когато дойде на власт, концесията на летище „София“ ще бъде отменена“, припомни по този повод Свиленски.

Ако колегите от „Обединени патриоти“ не искат Законът за вероизповеданията да види бял свят, да не се регистрират на второто четене, каза в началото на изявлението си пред медиите Свиленски.

Той имаше предвид обсъждането на второ четене на закона, с който се предвижда опрощаване на дългове на мюфтийството.

„Задължения в размер на над 12 млн. лв. Не става ясно колко точно. Една много малка част за останалите вероизповедания и по-голяма основно за мюфтийството. Да не злоупотребяват с тази тема, българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става въпрос и какъв законопроект се внася. Въпросите са основателни и нямат отговор“, продължи Свиленски.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова управляващите да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма.

„На констатациите, че ако БСП е присъствала в пленарната зала, този законопроект нямало да мине, ще кажем само едно – народни представители, колеги от „Обединени патриоти“, ако не искате този законопроект да види бял свят, да бъде приет, просто в деня, в който се приема, не се регистрирайте. Няма как да играеш ролята на опозиция, а в същото време да твърдиш, че БСП ти е виновна. БСП има ясна позиция за повода за напускане на Народното събрание и ясно решение кога ще се върне. „Обединени патриоти“ не са тези, които ще ни призоват“, заяви още веднъж Свиленски.

На редовната си пресконференция на „Позитано“ 20 пред медиите застанаха депутатите Георги Свиленски, Филип Попов и Явор Божанков.

Георги Свиленски припомни, че същият законопроект е разглеждан в парламентарни комисии през декември и и тогава депутат от ГЕРБ е изтъкнал, че това е политическо решение.

Щом като е политическо решение, каква е цената на политическото решение?, попита Свиленски.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ коментира на пресконференция подвигнатото обвинение на градоначалничката на Златица за документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

На въпрос как ще коментира повдигнатите обвинения на кмета на БСП в Златица, Свиленски заяви, че няма значение от коя политически сила е. „Единственият коментар, който мога да направя е, че става въпрос за неща, случили се през 2014 г. Нека органите да си свършат работата. БСП е пуснала немалко сигнали в Прокуратурата и до ден днешен няма развитие почти по нито един. Когато идват местни избори, вероятно от днес нататък ще има още доста такива акции. Нека да си свършат колегите от правоохранителните органи работата. За много повдигнати обвинения не се случи нищо“, допълни Свиленски.

На въпрос дали това е целенасочена акция срещу БСП, Свиленски заяви, че не може да каже. Според него всеки български гражданин трябва да си направи изводите защо преди местни избори зачестява повдигането на подобни обвинения.

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов напомни пред медиите какво гласи чл. 13 ал. 4 от Конституцията- че религиозните общности не могат да се използват за политически цели. „Не става въпрос за противопоставяне на етническа или верска основа. ГЕРБ са тези, които създават напрежение, говорейки за Косово и Възродителен процес и използват религиозните общности за тесни партийни политически цели, заедно с ДПС“, заключи Попов.

Явор Божанков също коментира темата, като изтъкна, че некачественото законодателство поражда напрежение.

„Всеки законопроект има юридическа страна и тя включва процедурната част и материалната част – неговото съдържание. Оценката на въздействие е изключително важна, а в България тя се пренебрегва”, това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков. По думите му дни наред журналистите са търсили информация от незнайни източници, а в медийното пространство са били публикувани различни спекулации, интерпретации и различни цифри. „Това обърка гражданите и породи ненужно напрежение. Некачественото законодателство по толкова важна материя поражда напрежение”, категоричен бе Божанков. Народният представител коментира, че нито БСП, нито пък българските граждани са писали, гласували или осигурили кворума за приемането на тези текстове. „Затова е неоснователно обвинението на управляващите, че опозицията създава напрежение. Истината е една – те си създадоха това напрежение сами и ги призоваваме по-бързо да го преодолеят”, заключи Божанков.

Източник: Епицентър.бг