БСП даде подкрепа за втори мандат на Радев и Йотова

Националният съвет на БСП изрази подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, научи Епицентър.бг .

Пленумът реши следното:

1.НС изразява позиция за подкрепа на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и обявеното от тях участие в предстоящите през 2021г. избори запрезидент и вицепрезидент.

2. Издигането и утвърждаването на кандидатите за лрезидент и вицепрезидент да се осъшестви по реда на чл. 41, т.6, във връзка с чл. 33, т. 17 от Устава на БСП. Това изисква оценка за дейността на президентската двойка и декларации на местните структури.

Решението бе прието със 122 гласа „за“ , 0 „против“ и 9 „въздържали се“.

Съставя се работна група за разговори по формулата на издигане, инициативен комитет и за политиките, които ще отстоява президентската двойка, начело с Корнелия Нинова и със състав председател и двама заместник-председатели и двама представители на парламентарната група.

Като персонални предложения за състав лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи за заместник-председатели Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

От ръководството на ПГ в групата влизат Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Решението за работната група е прието със 124 гласа „за“, 1 „против“ и шестима „въздържали се“.

Дебатът по точката продължи около 2 часа, в които се чули критични гласове за закъснялата реакция на ръководството по решението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория й мандат.

Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на чл. 41, т.6, във връзка с чл. 33, т. 17 от Устава на БСП.

През февруари, ощe прeди избoритe, президентът Румен Радев oбяви, чe oтнoвo щe учacтвa нa прeзидeнтcкитe избoри тaзи гoдинa в тандем с Илияна Йотова. Тoгaвa oбaчe БCП oбяви, чe щe cлeдвa уcтaвa и щe oбcъждa тoзи въпрoc след парламентарните избори.

Oт дocтa врeмe ce cпeкулирa, чe Рaдeв и Нинoвa нe ca в дoбри oтнoшeния. Двaмaтa oпрoвeргaвaхa тези слухове. Въпрeки тoвa в рeдицитe нa БCП ce чувa нeдoвoлcтвo, чe лидeрът нe oкaзвa дocтaтъчнa пoдкрeпa нa прeзидeнтa, a тoй oт cвoя cтрaнa e зaeмaл твърдe явнa пoзиция пo въпрocи зa упрaвлeниeтo нa държaвaтa, зaceнчвaйки лeвицaтa. Нинова винаги е заявявала, че отношението ѝ към президента Радев е принципно, че няма прекъсване на комуникацията между двамата и че издигането му за втори мандат ще бъде по уставните норми на БСП. От своя страна пък Радев декларира, че ще разчита първо на подкрепата на БСП, а след това и на всички български граждани за втория си мандат.

Източник: Епицентър.бг