БСП: Данаил Кирилов – правосъден министър, това е провокация пред обществото!

Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е провокация към обществото, към общественото мнение, към юридическата общност.

Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Зарков подчерта, че премиерът Борисов сякаш се опитва да тества докъде може да стигне търпението на българските граждани. „За нас това търпение е изчерпано“, бе категоричен социалистът.

Сутринта лично премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посочи Кирилов за заместник на Цецка Цачева като министър на правосъдието.

Зарков обаче бе категоричен, че „това е лоша новина“.

„Това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира пред гражданите елементарна справедливост. Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа“, заяви Зарков. Той посочи, че не може да се сети за законодателен скандал, в които Данаил Кирилов да не е замесен.

„Тази номинация на премиера Борисов е толкова скандална, толкова абсурдна, че граничи с провокация“, повтори Зарков.

Зам.-председателят на ПГ на БСП подчерта, че в последните две години Данаил Кирилов като председател на парламентарната комисия по правни въпроси е демонстрирал всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи. И изброи: „Погазване на правилника, показване на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент дори от експерти!“

„И всичко това комбинирано с почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. Тази целеустременост го вкарваше непрекъснато в бутафорни ситуации, при които един ден твърдеше едно, а на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната ситуация.

Днес премиерът го номинира като му дава задача да направи така, че общинските съветници да бъдат в обхвата на прословутия антикорупционен закон. Именно г-н Кирилов е вносител на предложенията, с които тези общински съветници се изваждат от този обхват. Той го направи на два пъти – веднъж, когато удължиха срока за приложение на закона по отношение на общинските съветници, и веднъж сега – само преди месеци вкараха с един колега проект, с който да спасят общинските съветници от тези проверки. От утре ще започнат да се отказват от това, така, както от много други неща“, продължи Зарков.

Източник: Епицентър.бг