БСП към ГЕРБ: Вие сте шайка – група хора, обединени от престъпни цели, без усет за минимално самовъзпиране в злодействата си

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми колеги от ГЕРБ,

“Най-краткото определение на думата “шайка” е “група хора, обединени от престъпни цели”.

“Според мен ГЕРБ са точно шайка – неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата си…”.

“Какъв Премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години?”

Уважаеми колеги от ГЕРБ,

Надявам се разбирате, че тези думи не са мои. Те са написани през 2013 година от ваш колега, сега депутат от ГЕРБ, който миналата седмица ни заклейми, че сме били клали българите, както турчин не ги е клал. Човекът е написал и издал цяла книга, посветена на вас – управляващия в страната елит. Там между другото, сте наречени “Истински политически рецидивисти, никога не осъзнали вредите, които причиниха на нацията”. Особено е интересен цитатът, в който той ни казва, че днес можем да кажем, че най-големите провали на ГЕРБ и Борисов, в частност, се случиха точно тук, в избора на хората. Калинките наводниха всички нива на публичното управление, а случаи като- Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Румяна Желева, Калина Илиева и още стотици- ще останат в аналите на българската политическа наука като сублимат на един от най-големите провали на българската нация . Защо, при това положение, човекът се е съгласил да бъде депутат от ГЕРБ, за мен остава неясно. Но важният въпрос е- защо вие се съгласихте да го сложите в листите си и да го направите депутат.

В тази книга има и две страници, посветени на мен, в които съм цитиран доста точно. Това, в рамките на този труд, ме поставя редом с Барух Спиноза, Махатма Ганди и дори Бойко Борисов. Последният, между другото, е цитиран в доста по-негативна конотация от мен.

Но аз ви обръщам внимание на този съмнителен, в интелектуално-естетическо отношение, опит за творчество, не защото ви предлагам да го прочетете, а защото искам да ви обърна внимание на компромисите, които сте склонни да направите в името на властта. За съжаление, историята на прехода е история на непростими компромиси, които обезсмислиха политическата класа в очите на гражданите и в които участваха всички, почти без изключение. Именно затова, днес никой вече няма право да упражнява власт заради самата власт.

Всяка власт е форма на компромис. Главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш. Кое е твоето ниво на гнусливост, под което не си склонен да паднеш. Червената линия, която те отличава от политическия продажник и която показва, че властта не се упражнява на всяка цена, а само в полза на обществото.

На какво ниво на компромис трябва да си, за да направиш 25-годишен човек зам. министър на външните работи. Румяна Желева не ни ли стига, за да разберем, че външната политика е сложно нещо? Особено сега.

Що за цинизъм е необходим, за да направиш Валери Симеонов председател на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси? Това е компромис, който дори не е гнусен. Правите компромис, който е опасен за държавата, в много сложна обстановка. Точно когато се нуждаем от умерена и рационална политика по отношение на Турция, с това назначение, вие стремглаво се отстранявате от всякаква етническа толерантност. Не знам за вас, господа от ГЕРБ, но ние не бихме подкрепили такъв комромис.

За реализирането на изискванията на Конвенцията на ООН за хората с увреждания са необходими няколко милиарда лева, но в тригодишната бюджетна прогноза от 18 до 20-та година, публикувана само преди дни, няма предвидено дори минимално увеличение на средствата за тези хора. Какъв трябва да ти е прагът на гнусливост, за да не различиш, че държавната грижа за хората с увреждания е част от самоопределението ни като човеци!

Дойдохте с обещания за 300 лева минимална пенсия, а компромисите ви докараха до увеличение с 20 лева! Но за сметка на това- токът, водата, газта и респективно- цените на всички стоки, ще се увеличат. Т.е. номинално пенсионерите ще получават по-малко, защото ще могат да си купят по-малко с пенсиите си. А това, при пенсия от 200 лева, си е геноцид.

Обещавате стабилност, а задълженията на държавата за периода на последното ви управление нараснаха с повече от 10 млрд. лева. Сега, с новата бюджетна процедура, ще стане дума за още 6 млрд. Коя държава е стабилна, когато задълженията й нарастват? Дългът към международните финансови институции прави България зависима, а не стабилна! Както прави зависими и нашите деца, които или ще плащат дълговете на това управление, или ще изпълняват безропотно условията на МВФ. А тези условия обикновено са приватизация, замразяване на доходите и други “политики на стабилност”. Това вече не е коалиционен компромис, а цивилизационен избор. С него вие избирате несвободата, за сметка на комфорта във властта. А това, колеги от ГЕРБ, е под нашия праг на гнусливост и ние от БСП ще бъдем последователно против.

Уважаеми колеги народни представители,

България, както и светът, днес са изправени пред ключови проблеми. Бежанската вълна ни залива и става все по-ясно, че общо европейско решение на проблема не може да се очаква. Самата Европа е разкъсвана от старите си противоречия. Вече е очевидно, че неолибералният модел на развитие изчерпва своите възможности. Очевидно е, че за последните три десетилетия България проведе най-десния икономически преход, като остави около милион и половина наши сънародници под границата на бедността. От другата страна- стоят няколко стотин богати хора, за голяма част от които няма разумно обяснение на богатството им. Или ако има обяснение, то то граничи с Наказателния кодекс. За нас, в БСП, е очевидно, че това не може да продължи така. Ние разбираме нашите политически различия и не очакваме от вас да станете защитници на бедните и онеправданите. Но сме твърдо убедени, че с така наречените “коалиционни компромиси” няма да решите нито един от проблемите на страната и само ще задълбочите язвите на прехода. Милион и половина български граждани, живеещи около и под прага на бедността имат нужда от спешни решения. Такива, като при природно бедствие, защото те не знаят дали и как ще доживеят следващата бюджетна година. Компромисите, които правителството прави сега и ниският ви праг на гнусливост ще бъдат фатални за част от тези хора. Част от хората в тази държава, на които не помогнем сега, догодина ще бъдат само числа в тъжна статистика.

През предишния мандат на парламента, партия ГЕРБ имаше цялата политическа власт в страната. Вие имахте парламентарно мнозинство, при това доста стабилно. Вие излъчихте правителство. Президентът на републиката, в миналия мандат, реално беше назначен от вас. Ваша е и огромната част от местната власт. Никога повече в България няма да има толкова много съсредоточена власт в едни ръце. И вие не успяхте да промените нищо! Нито един от ключовите проблеми на прехода не беше решен- нито бедността, нито престъпността, нито кризата в образованието, нито демографския срив, нито стагнираната икономика, нито обездвижващата цели региони безработица, нито бежанската криза, нито провалената отбранителна способност на армията, нито издънената здравна реформа, нито незапочналата съдебна реформа. Нищо!

И всичко това се случи, защото колеги от ГЕРБ, бяхте затънали в непреодолими компромиси в управлението. Сякаш нищо не сте научили. Днес сме изправени пред същите компромиси! И за съжаление никой не очаква по-добър резултат. Бъдете по-гнусливи със собствените си компромиси и спазвайте стария принцип на Селинджър “По-горе билото, майстори!”