БСП поиска да махне плоския данък, който въведе! И в парламента настана война

Повече от два часа депутатите спориха яростно върху Закона за корпоративното подоходно облагане и по-точно върху предложението на БСП да се въведе прогресивен данък.

Това пише „Флагман“.

В дебатите се разгоря война от страна на всички партии, а БСП остана сама в убежденията си. Резултатът беше запазване на плоския данък, срещу който гласуваха само 55 социалисти.

„БСП не може да бъде социалистическа партия, след като вие сте въвели плоския данък, против който сте в момента”, започна атаката депутатът от Атака Павел Шопов.
По думите му предложението на БСП било „пропагандно”, тъй като сега искали да кажат, че те са отменили плоския данък, който самите те са въвели преди 13 г.

„Предимството на депутатите тук е, че са нови хора. Това беше гениален трик на председателката на БСП – да отрежете опашката си, да изхвърлите старите хора, които участваха в приемането на данъка“, посочи Шопов.

„Вие не сте лява партия, вие сте корпоративна партия”, каза и атакистът проф. Станислав Станилов. Той бе категоричен, че плоският данък означава повече пари за социална политика.

Коалиционните партньори на БСП от времето на Тройната коалиция, ДПС, се обявиха категорично за запазването на плоския данък. Йордан Цонев каза иронично от трибуната: „Пада плоският данък – равенството тръгва, пада плоският данък – инвестициите тръгват”.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова също опонира, но със странна теза: „Плоският данък е по-справедливият за по-образованите, по-квалифицираните и дори по-работливите и тези, които получават по-високите заплати”.

Тома Биков от ГЕРБ добави, че партията е заложила плоския данък в управленската си програма и няма да излъже избирателите си.

БСП в своя защита също изложи тезата си от трибуната.

Крум Зарков посочи, че плоският данък не е достатъчен, а чуждите инвестиции се изтеглят. „Бизнесът има нужда от ниски данъци и от най-различни стимули за развитие”, каза той.

Плоският данък в момента не изпълнява предназначението си, нямаме повече събрани данъци, каза и Жельо Бойчев. Румен Гечев пък изтъкна, че страните с най-големи икономически растеж нямат плосък данък.

Източник: Petel.bg