БСП: Правителството може да се самосвали всеки момент

Правителството е нестабилно, ГЕРБ може да се самосвали всеки момент, но готова ли е БСП да управлява?

Да показваш само греховете на модела ГЕРБ не е алтернатива.

Този въпрос постави в доклада си пред третата сесия на 13-та конференция на БСП-София лидерът на организацията Калоян Паргов. На форума бе и лидерът на партията Корнелия Нинова.

Нужен е диалог в левия спектър, включително с бивши съпартийци. Не монополизиране на лявото пространство, а утвърждаване на социалистите като естествени лидери на лявомислещите хора, категоричен бе Паргов

Управляващите представят за успехи мижави резултати. Всеки ден управляващите произвеждат скандали. Правителството е нестабилно и може да се самосвали всеки момент. Последният месец на непрекъснати скандали показва, че ГЕРБ не е монолитна партия, а концесионер на интереси, каза Паргов. Но веднага постави остро въпроса – готова ли е БСП да управлява.

Да показваш само греховете на ГЕРБ не е алтернатива, смята Паргов. Алтернативата не е само да покажем недъзите на ГЕРБ и да я отстраним от власт, а да покажем на хората какво ще направим, за да е по-добро следващото управление. Опитът ни да действаме реактивно не е достатъчен. Защото се създава усещане, че се плъзгане по повърхността, а трябва да покажем, че искаме и можем да правим по-различни политики, да ги консултираме с хората, уверен е той.

Според него след председателството е възможно да има предсрочни парламентарни избори, задават се и избори на Европейски парламент и местни избори. Победата на следващите избори изглежда несигурна, каза Калоян Паргов.

И посочи, че недоверието към ГЕРБ не прерастра автоматично към доверие към БСП, която е достигнала електоралния си таван. БСП все по-малко изглежда масовата партия, която помним. Ниската мотивация и слабата активност на хората ни по места на този етап е само предупредителен сигнал, дано не стане диагноза. Вътрешнопартийните конфликти са се превърнали в естествено състояние на партията. Но БСП не трябва да се плаши от различните мнения и дискусията, защото само така може да се очертае алтернативата, заяви Паргов.

Според лидера на столичните червени, за да победи БСП на задаващите се избори, „битките в най-малкото село и в най-големия град трябва да се водят на един забравен принцип – „един за всички – всички за един“.

„Беше лозунг на едни избори, ако не ме лъже паметта, които ние спечелихме. Имам усещането, че ние разглеждаме загубите било на частични местни избори или национални като проблем единствено само на определено местно, общинско или национално ръководство. Ако това продължаваме така, сме обречени да го правим постоянно“, заяви Паргов.

Промяната на БСП е заявка за промяна на държавата. Но ако тя се състои в разгонване на този и онзи, това няма да доведе до резултати, разкритикува той. Според него скандалите в БСП не са на идейна основа. Имаме ли сили да определим принципите на нашите спорове, попита Паргов.

Изкуството на управлението е в това да се даде на всички хора усещането, че са част от него. Трябва да сме в непрекъсната кондиция, да даваме алтернатива с конкретни политики и идеи, а не само с вадене на недъзите на опонента, призова Паргов.

БСП ще търси за кандидат за кмет на София такава личност като Румен Радев, която да извади червените от политическата изолация в София, в която са вече 28 г. Трябва да работим на вечния принцип „Един за всички, всички за един“. Ако разглеждаме загубата на изборите като загуба само на едно или друго местно или национално ръководство, сме обречени да губим постоянно, заяви още той.

Според него държавата се управлява чрез шуробаджанащина и клиентелистки нива, а управляващите произвеждат скандали и гафове, ГЕРБ вреди на държавата.
Русия не е враг на България, категоричен бе лидерът на БСП-София.

Източник: Епицентър.бг