БСП се обяви за необлагаем минимум върху минималната заплата

Конгресът на БСП да се обяви за нов модел на данъчно облагане на доходите.

За това се обяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред XIII конференция на столичните социалисти.

Тя е категорична, че партията трябва да настоява за необлагаем минимум върху минималната заплата, за прогресивна скала на облагане и семейно подоходно облагане на младите семейства.

„Не е достатъчно да сме алтернатива на ГЕРБ, а да се заявим като алтернатива на модела. Ще предложа на конгреса този път да минем от приказки и лозунги към действия“, заяви Нинова. Държавата да плати 500 милиона за държавните и общинските болници, да ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения, настоя Нинова.

„Да се наддаваме за бюджета, кой повече ще предложи за повишаването на доходите, не е работещо. Това не е Женският пазар да се наддаваме. Това е държава. Това са принципи, които се градят по друг начин. Хайде тогава на конгреса да отворим и най-накрая да решим окончателно въпроса, може ли да бъдат решени неравенствата? Може ли да бъде въведен принцип на справедливост, чрез категорична промяна на данъчната система на България?“, обърна се Нинова към делегатите на форума. БСП се обявява за необлагаем минимум, за прогресивен данък, който да запази средната класа и да помогне през данъчното облагане за повече доходи. Левицата настоява за семейно подоходно облагане на младите семейства и прогресивна скала на високите доходи.

Макар и малобройна, групата на БСП се очерта като единствената последователна опозиция в СОС, заяви зам.-председателят му Милка Христова. Тя отчете, че социалистите са отправили 35 питания и са внесли 33 доклада. Христова припомни, че БСП е била против повишението на цената на билета за градския транспорт, против превръщането на минералните извори в научен център за изследване на минералната вода и презастрояването на града. По думите й съветниците от БСП са защитавали интересите на столичани във временните комисии по горещи и злободневни проблеми. Христова посочи преразглеждането на договора със „Софийска вода“, състоянието на парк „Витоша“, проблемите със завода за боклук. „Моделът Фандъкова продължава да се развива с пълна сила. Неговата визия касае само центъра и няма никаква перспектива за отдалечените квартали“, подчерта Христова.

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Жельо Бойчев беше категоричен, че левите депутати задават политическия дневен ред на работа на НС. Целта ни може да бъде само една – свалянето на ГЕРБ от власт и възстановяването на нормалността и демократичните ценности в страната, заяви той. „БСП хвърля много енергия в парламентарната дейност, но невинаги това е достатъчно, за да решим проблемите. Необходимо е да ангажираме всички структури на партията“, посочи Бойчев. Той даде пример с подкрепата, която ПГ е оказала на протестиращите служители от „Емко“ и „Дунарит“. „Оттук нататък до изборите трябва да покажем по много ясен начин механизмите за управление на София и отговорността, която носи ГЕРБ за това. Трябва да посочим конкретните виновници за тежките проблеми в града“, призова Бойчев. „БСП се явява своеобразен гарант на свободата, на правото да имаш мнение. На правото да го изразяваш свободно. БСП е защитник на гражданските права. Показахме това ясно и категорично, като застанахме зад всичко, което прави Елена Йончева“, подчерта Бойчев.

Близо час продължи дискусията. Скандали нямаше. Изненадващо Румен Овчаров се отказа от изказване, пише „Дума“. Той се беше записал да говори преди Корнелия Нинова. Все пак Овчаров не спести упреците си към нея. На влизане в залата, той отново коментира пред медиите, че тя слуша само определени хора от БСП. Овчаров обаче призна, че Нинова още има позитив, който може да бъде използван от партията.

Според Янаки Стоилов БСП е отстъпила от предизборната си платформа по време на местния вот. Той настоя на заседанието на конгреса да бъде предложен нов програмен документ, който да получи одобрението на партията, за не се допуска при различни ситуации „да се движим ту наляво, ту надясно“. Трябва той да бъде разглеждан като основа за започване на дискусия за формиране и обявяване на нова алтернативна политика, подчерта Стоилов. Той не приема, че не бива сега социалистите да се занимават с партията си. Точно сега му е времето, защото през 2018 г. няма да има избори и тя е времето за укрепване и развитие на БСП, смята Стоилов. Той предложи парламентарната група да се заеме отново с формулирането, а по-нататък с реализирането на нова социално-икономическа политика, свързана с големите енергийни и трансгранични проекти и освен европейските фондове да се обърне внимание на проектите, които идват от Русия.

Д-р Емил Райнов попита ръководството на БСП защо се страхува да поиска вот на недоверие на правителството. „Преди имахме 39 депутати и го правехме, а сега те са 80. Или ни е страх да не разсърдим някого? Цялата ни опозиционност е епизодични прехвърчания на искри, основно от представители на гражданската квота. Че това, което се случва в Хасково, не е ли същото навсякъде?“, попита риторично Райнов. Той попита защо никой не говори за това болниците да не бъдат търговски дружества, а Здравната каса да се демонополизира. Ние против плоския данък ли сме или не, обърна се към залата Райнов.

В реплика Нинова отговори на Стоилов и Райнов, като отрече БСП да се е отказала да маха плоския данък. Тя коментира, че предложението за две скали на данъчно облагане преди изборите уплашило хората, че им вдигат данъците.

Общинският съветник Николай Николов разкритикува действията на Националния съвет, като го нарече немощен. Той прочете декларация от името на социалистите в район „Красно село“, в която те изразяват безрезервната си подкрепа към Нинова.

Източник: Епицентър.бг