БСП: Всички стенограми за КТБ трябва да бъдат разсекретени

„Считам, че трябва да бъдат разсекретени абсолютно всички стенограми, свързани с фалита на КТБ, защото вече мина време и няма никаква опасност за обществото“.

Така депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев коментира отказа да администрацията на президента Румен Радев да обнародва стенограмата от консултациите за съдбата на банката при предшественика му Росен Плевнелиев, проведени на 14 юли 2014 г.

Искането е на журналисти от сайта „Бивол“, а Димитър Стоянов – главен секретар на президента, им отговоря, че няма да получат достъп до документа, тъй като той е с гриф „поверително“. Журналистите ще обжалват решението пред Софийския административен съд.

„Президентът се позовава на това, че стенограмата има гриф „поверително“, както и че няма съдебно решение. На мен ми е странно защо тези, които искат документите ги искат на парче.

Журналистите сте морално задължени да настоявате за разсекретяването на стенограмата в БНБ, и след това останалите две при президента Росен Плевнелиев, защото те са свързани. Не знам защо някой е поискал само едната стенограма“, коментира пред Епицентър.бг Румен Гечев, който е присъствал на почти всички разговори за съдбата на банката в качеството си на представител на БСП, която през 2014 г. управляваше България чрез кабинета „Орешарски“.

Според него, Росен Плевнелиев е преценил, че през 2014-та втората част от разговорите са КТБ са имали поверителен характер. „Тогава може да е имал основания, но според мен, сега обаче няма никакъв риск, защото мина доста време“, казва Румен Гечев.

На срещата при президента на 14 юли 2014 година е предложено данъкоплатците да покрият разходите по изплащането на всички влогове в КТБ. Представителите на БСП са се противопоставили и на това предложение, посочва Гечев.

„На 14 юли въпросът за „банковата ваканция“ беше приключил и бяха обсъждани други вариант за съдбата на КТБ. Това трябваше да стане съгласно европейските практики, защото няма банка по света, която да остави цялата сметка за фалита й да бъде платена от вложителите. Имаше предложение от представители на една политическа сила държавата да поеме цялата сметка за банкрута на КТБ, която беше в размер на почти 4,5 млрд. лв.“ поясни народният представител.

В БСП опровергават твърденията на ГЕРБ и по-конкретно на премиера Бойко Борисов, „който през последните няколко години излизаше с коренно различни версии са КТБ и цената, която българската държава плати заради фалита ѝ“. Социалистите припомнят, че бюджетът не е платил „няколко милиарда“ за банката на Цветан Василев. „Държавата отпусна милиард и половина заем на Фонда за гарантиране на влоговете, който обаче вече е върнат. Загубихме около 300 млн. държавни пари в КТБ, а всички фирми с блокирани суми плащаха по-малки данъци“, припомня Румен Гечев.

Източник: Епицентър.бг