БСП защитава българското, иска 51% от зеленчуците и 70% от млечните продукти в магазините да са нашенски

ПГ на „БСП за България“ внесе в НС законопроект за промени в Закона за храните в защита на българските производители. Целта е да се гарантира интереса на земеделските стопани от нелоялни търговски практики. Със закона се дава гаранция на потребителите, които търсят българските храни. За целта на етикетите им ще има надпис „българско“.

С промените в търговските обекти 51% от зеленчуците и плодовете и 70% от млечните произведения трябва да са наше производство. Социалистите искат законът да регламентира снабдяването с 25% български месни продукти без пилешко, 50% пилешко и 75% вино и спиртни напитки. Изискванията засягат обекти за търговия на дребно с храни с годишен оборот над 2 млн. лева.Регулацията не засяга дребните търговци, малките магазини и специализираните бутикови магазини за търговия с храни.

За неизпълнение на изискването се предлага глоба за търговците от до 10% от годишния оборот. Събраните суми от санкциите да постъпват в бюджета на фонд „Земеделие“ и да се използват за подпомагане на производството на местни земеделски продукти, предлагат от БСП. Променят се сроковете за плащане – за бързо развалящите се стоки срокът се съкращава на 10 работни дни. Целта е да се осигури по-висока финансова стабилност за фермерите и преработвателните предприятия.

Промените дават на българските производители равен шанс пред вносителите на вносни хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи земеделски субсидии. Регулацията не ограничава чуждите производители, особено от региони с различни климатични характеристики, да предлагат своите стоки на българския пазар.

„България е традиционен производител на значителен брой селскостопански суровини и преработени продукти, но трудният достъп до пазарите на дребно и липсата на развити договорни отношения създават предпоставка за ежегодно намаляване на обема на производство. Промените ще допринесат за подобряване на бизнес климата и преодоляване на т.нар.“сив сектор“ в селскостопанското производство“, пише в мотивите към законопроекта.

RNS