Бъчварова: Никога не сме имали толкова добре подготвено правителство и министри

Румяна Бъчварова ще интегрира бежанци за 2 г.

България се справи отлично с европредседателството, спечелихме авторитет и доверие.

В това бе категорична Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов в предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ.

Никога не сме имали толкова подготвени министри, както сега, категорична е тя. Дори в МВР тя смята, че трябва да се даде шанс за по-дълго управление във вътрешното министерство. Според нея за проблемите в МВР отговорност носят и други сфери. Затова трябва да има стабилност и по-дългосрочен мандат.

Предсрочни избори?! Това са мечти на БСП, няма условия за предсрочни избори!, Хората не искат те да са управляващи, категорична е тя. Според Бъчварова няма нужда от промени в кабинета, защото министрите са успешни, смята тя.

Румяна Бъчварова отговори на въпроса как ще коментира непрекъснато възникващите протести така: „Няма управление, в което да няма проблем. Ключът за едно добро управление е да знаеш как да решиш проблем.“

Според Бъчварова не е вярно, че реформите са били загърбени.

„Когато имаш лидер с авторитет, това неизбежно се отразява върху начина, по който смяташ, че трябва да бъде решен един проблем!“ Така Бъчварова отговори на въпроса защо всеки, който има някакъв проблем в страната, смята, че трябва да се срещне именно с премиера, за да получи решение. „Бойко Борисов е лидер с авторитет. Той реагира и на най-малкия проблем. Той е склонен да се откаже от дадено решение, защото склонен да приема, че и друг има право да предложи решение“, обясни Бъчварова смяната на позиции от страна на Борисов Бъчварова.

Бъчварова отговори и на въпрос, свързан с дебатите по вота на недоверие, поискан от БСП. Според нея дебатите не са били вяли, те са продължили рекордно кратко, заради неспособността на социалистите да защитят тезата си. Политическа нищета и шум без субстанция, бе нейната оценка на работата по вота на БСП.

„Това беше политическа неспособност да изведеш един проблем. Мотивите на БСП бяха сбор от медийни публикации. Това е притеснително за нас – една по-активна и състоятелна опозиция помага на управлението и на държавата, но това, което виждаме, е липса на политическа същност“, каза още за поискания от социалистите вот Румяна Бъчварова.

„От опозицията обаче виждаме само шум и крясъци, без никаква политическа смисленост. Една силна опозиция може да помага на управлението. Вотът на недоверие показа, че БСП се опитват да предизвикват само скандали. В опозицията имат мечти и се надъхват за предсрочни избори,но те още не могат да преживеят загубата от миналата година. Просто хората не искат БСП да управлява държавата“, категорична беше тя.

„Само премиерът може да каже дали ще има промени в кабинета. Моето лично мнение е, че не трябва да се сменят министри, които натрупаха толкова много опит по време на европредседателството. След 2013 година има една динамика при смяната на вътрешните министри. Това говори, че остават нерешени проблеми в системата. Трябва да се даде време и спокойствие на МВР, за да се видят резултатите. Пред мен не стои дилема дали да поема министерски пост. Смятам, че на сегашната си позиция ще съм най-полезна за кабинета. Не мога да кажа, че няма да има ремонти на кабинета. Само времето ще покаже“, завърши Бъчварова.

За председателството Бъчварова каза още, че „това е изключителен опит за администрацията и за министрите в правителството. Никога не сме имали толкова добре подготвено правителство и толкова добре подготвени министри“.

Източник: Епицентър.бг