Българите в чужбина пращате пари, които захранват правителството, което ви прогони

ИНВЕСТИТОРИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА

Сериозна сума са изпратили работещите на гурбет българи в чужбина. Което в действителност ги прави най-големите инвеститори на Територията. Ами това си е цяла магистрала „Хемус“, като се замислим!

В същото време чуждите инвеститори, в потрес и ужас си стягат багажа и се изнасят от Територията, след като наивно са повярвали, че тук има добра инвестиционна среда. Да, ниски данъци, да, ниски заплати, ама каза ли им някой за РУШВЕТИТЕ? Дори да са чували, размахът на този бизнес на Територията със сигурност им е донесъл тикове и сигурното решение да се изнасят оттук. Заедно с парите си, разбира се!

Българите обаче нямат подобен избор. Които са млади, могат да работят, вече работят навън, сменят подлоги, берат ягоди, мият чинии, работят като лекари, сестри, работници. И всеки един от тях е по-доволен въпреки тежката работа, защото заплатите им позволяват не само живот, за който тук не могат и да мечтаят, но и най-важното – да осигурят близките си. Защото дори 100 евро, пратени на възрастните им родители или на децата им, може да облекчи живота им. А понякога да е тънката граница между живота и смъртта.

Парите са важни. Наистина. Защото ни позволяват да се съсредоточим върху другите важни неща. Ако ги няма, ще мислим само за тях, защото инстинктът за оцеляване е най-силният. А без пари не може да се оцелява, колкото и духовни да сме. Бедните предизвикват само презрение в днешното общество. И по-лошото – ако си беден, може да останеш без ток, без храна, без лекарства, без лечение, без дрехи.И никой на Територията няма да ти помогне, защото социалните служби са заети да обслужват само недосегаемите и тяхното размножаване.

Познавам много българи от чужбина. Повечето, които са заминали скоро, осъзнават какво е тук и искат да вземат и близките си. Един човек ми каза: „Обичам България, но не искам децата ми да я смятат за родина, тя ще ги убие! Искам да живеят нормален, спокоен живот, да знаят, че дипломата дава шанс да си уредиш живота и да живееш спокойно, че ако работиш, ще имаш нормален стандарт. Не искам да си мислят, че силиконовите цици и мутренското поведение и корупцията дават повече шансове, отколкото образованието!“

Тъжно! Но истина.
И докога „инвеститорите“ ще пращат пари? Докато възрастните им родители починат, а те дойдат за погребението и никога повече не се върнат тук, омерзени от отношението на държавата? Или докато вземат и децата си и забравят българския език? Или докато се отчаят, че нещо ще се промени? Бутафорните протести тази година съвсем отчаяха сънародниците ни отвън. Тук много българи осъзнаха, че тези измислени протести са за отклоняване на вниманието, но българите в чужбина решиха, че може пък и да има надежда. Без да знаят как в България действа принципа: „Разделяй и владей!“.

„Инвеститорите“ на България виждат децата си само по скайп. Не виждат как те започват с наркотиците, с депресиите, с проблемното поведение. Изборът не е лесен. А вината е на всички нас, защото всички предпочитаме да се спасяваме поединично. А тук продават българското гражданство само срещу пет хиляди евро…..

2019 ще е важна година за България! И вместо да пращате инвестиции, с които косвено поддържате предателското правителство, инвестирайте в България – с присъствието си, със свалянето на властта от тези, които ви прогониха, с ново начало. За да работите тук срещу достойно заплащане и всяка вечер да виждате децата и родителите си.

Инвестирайте в бъдещето на България!

Елена Гунчева, Фейсбук