Българите залагат телевизори и телефони, за да могат да си платят сметките за ток и парно за януари

Българите започнаха да залагат телевизори, телефони и злато, за да могат да си платят сметките за ток и парно за януари.

Фактурите за топло и електроенергия са с 20-30% по-високи спрямо тези миналата година, пише „Телеграф“.

Масово кюстендилци залагат техника и златни накити, за да могат да погасят твърде високите си сметки за еленергия и газ за януари. Сред най-често оставяните за продажба са компютрите, моторни триони и телевизори. Други предпочитат да залагат ценности, предимно златни. Скъпи телефони или златни бижута са най-честит залози, които правят пловдивчани през първите два месеца на новата година , за да успеят да си платят тока. Залагат се предимно смартфони, които струват по над 800 лева. Собствениците на тези скъпи вещи получават по максимум 1/3 от стойността им, но пък тези пари са им достатъчни, за да се издължат за електричество. В началото на следващия месец те откупуват заложеното, обясняват от заложните къщи.

Наскоро и десетки дупничани пропищяха от завишени януарски сметки от газопреносната компания. От два дни в социалната мрежа темата е една от най-коментираните , а настроенията са изключително негативни. Клиенти се оплакват, че са достигнали до над 650 лева за месец потребление.

Източник: Новини.бг