България чества 109 години от обявяването на своята Независимост

България чества 109 години от обявяването на своята независимост.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества. В София 22-ри септември ще бъде отбелязан на площад „Княз Александър I”, където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на независимостта. Водещ на събитието ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал. От 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина ще започне вело-поход „Заедно с велосипед“. Колоездачите ще изминат общ маршрут от 13 км, който преминава през много от парковете на София.

Във Велико Търново в 7:30 часа сутринта в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“, ще бъде отслужена литургия от Великотърновския митрополит Григорий. С военен ритуал между в 10:30 часа в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме. Пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации. Кулминацията на тържествата ще започне в 7 вечерта на площад „Цар Асен I“ пред Царевец. Час по-късно ще бъде излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Източник: Фрог нюз