България попадна в коварен капан. За руснаците посегателство над патриарха е равносилно на богохулство

СЛУЧАЯТ КИРИЛ

България попадна в капан, по-коварен от този, при който бяхме набедени за атентата срещу папата.

Последиците, за държавата и за всички нас, могат да бъдат по-зловещи и от процеса срещу Сергей Антонов.

Да обосновем мрачната прогноза.

За руснаците посегателство над патриарха, дори вербално, е равносилно на богохулство. Те го приемат така, както мохамеданите биха приели обида на пророка Мохамед. Или будистите, ако оскверниш образа на Буда. Или католиците, ако заплашиш папата.

На второ място, добре е да знаем значението на определението “ предател “ в руския речник. То е съпоставимо с “ детеубиец” или “човекоядец “. Предателят е по-презиран и от неприятеля. “ Предател “ в Русия често се асоциира със “ смърт “.

Какво смятате ще е отношението на руснаците към хора или народ, които бъдат представяни едновременно като вероотстъпници и предатели ?

Такива ни изработиха да изглеждаме в руските очи нашите управници. Не от глупост или безразсъдство, разбира се, а съзнателно и планомерно, под чужда диктовка. За капак Валери Симеонов, като един Мехмед Али Агджа ни хвърли в капана, за който е добре да видим какво може да крие.

Знаем, че основната опасност за България идва от Турция. След целенасоченото унищожаване на армията българите се надяваха само на Русия да предотврати повторението на кипърския сценарии. Надеждите бяха, че Москва познава чувствата на нашия народ и ще пази делото на Александър Втори.

Основата, върху която се градяха тези надежди, бяха дълбоките връзки между двата народа. Това пречеше както на Турция, така и на САЩ. Нито американците, нито турците успяха да накарат българите да скъсат с Русия. Затова пристъпиха към друга схема – да ни маскират като предатели и вероотстъпници и руснаците да скъсат с нас.

За това работиха дълго и упорито Ф.Д. и Стоян Ганев, Плевнелиев, Борисов и още десетки щатни русофоби и чужди агенти. Целта беше антируската канонада от София да не спира, Москва да приеме България за враждебно настроена държава и да не блокира турските апетити.

Първата част на злокобния план успя. На срещата с патриарх Кирил премиерът натърти на това, което знаеше, че ще ядоса госта. Все едно Израел да твърди, че за спасяването на българските евреи заслуга имат Косово, Босна, Македония и въобще Балканите. Ние как ще реагираме ?

Капката преля чашата. Русия се поддаде. Развихри се невиждана кампания срещу нас. Ако интензитетът й се запази, това може да бъде знак, че руснаците биват подготвяни да не реагират, ако бившата братска страна бъде нападната от същите, от които прадедите им някога са я освободили.

Международната политика е толкова двулична, че изглежда нормално една страна да принесе друга в жертва на интересите си с трета. Не са ли постъпили най-безсрамно Англия и Франция с Чехословакия заради Хитлер ? Продали ли са ни САЩ на Турция ? Има ли опасност Русия да изостави България, за да задоволи апетитите на Анкара ? Има ли Турция по-голямо значение от България на геостратегическата дъска и може ли прагматизмът да надделее над сантиментите и принципите ? Затворила ли се е вече руската врата за нас ?

Ако отговорите на последните въпроси се окажат положителни, ние трябва бързо да видим как можем да се защитим.

Сами !

Васил Василев, Фейсбук