България с най-ниската минимална работна заплата в ЕС и сред съседите си

Десет години след членството си в Европейския съюз България изостава по минимална работна заплата и от съседите си. В европейската статистика за работната заплата към 1 януари 2017 година се вижда, че дори Македония и Сърбия, които не са в ЕС са с по-високи от нашата минимална работна заплата.

От началото на 2017 година правителството вдигна минималната работна заплата на 460 лв. или 235 евро, спрямо европейската статистика. Това увеличение обаче ще бъде замразено за цели две години, до 2019 година.

Увеличението на минималната работна заплата обаче не успя да ни изравни с Македония и Сърбия. В Сърбия, където редовно ни обясняват как държавата била в криза и колко губила, че не е в ЕС, минималната работна заплата е 251 евро. В Македония тя е дори по-висока – 259 евро. Румъния, която преди десетилетие изоставаше от България е с 319 евро минимална работна заплата.

В южната ни съседка Гърция, с която ни плашеха, че сме щели да станем, като нея е с 863 евро минимална работна заплата, а Турция е с 477 евро.

От всичките ни съседи излиза, че сме най-зле, като сме успели да изпреварим единствено Босна и Херцеговина, която е с 212 евро, но с нея нямаме обща граница.