България се нарежда на 9-то място сред страните с най-добри пенсионни системи

България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020.

Проучване направено сред 70 държави, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия. На седмо място е Холандия, на осмо – Норвегия, на девето – България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel.

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция – 42, а Гърция -58.

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията.

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия.

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички.

А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането – в по-сигурните облигации.