България се срина в световната класация за добър бизнес климат

Жестоко пропадане – това е оценката за бизнес климата в България в новия доклад Doing Busines 2018 („Да правиш бизнес“) на Световната банка, публикуван вчера.

Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място в редовната класация, която показва на инвеститорите кои са най-уредените и дружелюбни икономики на планетата, където си заслужава да влагат парите си.

И както се вижда ясно в проучването, днешна България определено не е сред оазисите за правене на бизнес – въпреки че управляващите непрекъснато твърдят обратното.

Най-добрите места за инвестиране са Нова Зеландия, Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия.

Страната ни не само изостава от другите в ЕС, тя вече диша праха на повечето балкански страни. Македония например заема завидното 11-о място. Сърбия, Косово, Черна гора също са по-напред, както и Румъния, която е 45-а, пише в. „Сега“.

В Doing Busines България се представя традиционно зле по няколко показателя. Сред тях е присъединяването към електромрежата. В новото издание обаче положението е направо трагично – страната ни е пропаднала с 37 позиции и е 141-ва между 190 държави, намирайки се в компанията на Того, Палау и Монголия. Вместо да се улеснява, прокарването на ток и узаконяването на електромери у нас става все по-бавно и по-скъпо, сочи докладът на Световната банка. Средното време за уреждане на формалностите за година се е удвоило – от 130 до 262 дни.

Влошаване има и в условията за регистриране на фирма и започване на дейност. България вече е 95-а по показателя „стартиране на бизнес“, докато миналата година бе 82-ра. Славим се като държава с ниски данъци, но плащането им не е никак лесно. Това често оплакване на фирмите, работещи у нас, се потвърждава от доклада, в който страната ни е пропаднала със седем стъпала на 90-о място заради тромавите и гълтащи време процедури за изпълнение на задълженията на компаниите към бюджета.

По-прилично е представянето на България при регистрирането на собственост (67-а позиция), при снабдяването със строителни разрешителни (51) и при уреждането на неплатежоспособност – на 50-о място.

Единствените показатели, по които класирането е добро, са „защита на дребните акционери“ и „външна търговия“ – страната ни заема съответно 24-то и 21-во място.

Doing Busines всъщност разкрива големия проблем – в България просто липсват сериозни подобрения и улеснения в бизнес средата. И докато ние тъпчем на място и залагаме само на гръмки обещания от страна на управляващите, други правят реформи и ни изпреварват. През последната година правителствата в 119 страни са направили 264 реформи за подобряване на бизнес климата – с цел да привличат инвестиции, да улеснят създаването на работни места и т.н., сочи проучването. България обаче не е сред реформаторите.

Източник: nabrega.bg