България става все по-злощастно място за живеене поради неграмотност, непросветеност, злоба, инат, липса на човечност …

Не мога да приема агресивното поведение на медии, общественици и журналисти, които се изказват как действията на Социалните в Смолян са правилни и тази майка трябва да бъде наказана, защото не била грижовна и добра и нямала условия.

Затова отидох до Смолян, за да видя с очите си, че това са едни обикновени хора, като всички нас, да сигурно не са идеални, но ние да не би да сме.

Бабата си била пийвала….Че кой не пийва…

Аз разбирам да краде, по мъже да ходи, да иска да запали къщата, а тя си пийвала…Да, сигурно няма идеалните условия, хората високо в Родопите живеят трудно, с лишения, нямат всичко, което ние имаме. Да не би всички да живеят в лукс и палати, да карат коли? Животът в планината е труден, но затова и тези хора са свикнали на тоя живот и знаят как да го живеят.

В този смисъл журналистите, а и всички отразяващи този случай и изказващи мнение по него трябва първо да се запознаят, че има Закон за закрила на детето. И не случайно този закон е предвидил първо мерки за закрила на детето в домашна среда като осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ на родителите, насочване към подходящи социални услуги в общността; съдействие за подобряване на социално-битовите условия; Уви безплатната правна помощ трябва да я давам аз, а не държавата, вие с даренията си съдействате за подобряване на социално-битовите условия и търсите подходящи социални услуги.

Е, питам се, къде е Държавата? За нея, да приложи закона с цялата му тежест е много трудно, защото се започва – няма пари, трябва да се работи, трябва да се пътува, трябва това, трябва онова…

По-лесно е да обявим, че детето е в риск за живота си, нищо че то е било в болница и при толкова лекари не знам къде е риска, понеже майката е социално слаба да я изкараме лоша, безотговорна и малоумна, но да не помислим колко важно е някой наистина да й обърне внимание. На нея и на много други хора, които нямат нужда от много, но им трябва малко подкрепа и една добра дума. Някой да им каже, че не са идиоти, да им вдъхне малко кураж. Когато стояхме пред Общината дойде една жена и каза Аз съм била учителка на Симона, имам прекрасни впечатления от нея, с вас сме! Това липсваше в журналистическите репортажи от мястото. Може би защото не бяха направени с нужната човечност и грижа, а просто държат микрофона, за да влязат в ефира с новината на деня, да вземат голямата си заплата и после на топличко да продължат да ни дават акъл.

Ние акъл не щем, но можем да ви дадем, че България става все по-злощастно място за живеене поради неграмотност, непросветеност, злоба, инат, липса на човечност, отбиване на номера, близане на подметките на силните на деня. България става все по-скапано място, заради скапаните предразсъдъци на прогледалите слепци. Слезте от трона на който седите и се разходете между хората, те са връзката ви с Бог.

Адвокат Петър Николов, Фейсбук