България вече не е същата. Борисов става все по-непотребен, образът му се явява ненужен и излишен за българската политическа класа

„България вече не е същата. Борисов става все по-непотребен, образът му се явява ненужен и излишен за българската политическа класа.

Ако няма съзнанието да се оттегли, това ще стане по принудителен начин – от шест месеца до една година.

Лицата около Борисов са лична кохорта, която ще погине заедно с него.
Сега не е време за песимизъм. Трябва да довършим войната докрай“ – казва в интервю пред „Либерта“ бившият кадър на НСО и експерт по сигурността подполк. Николай Марков.

–    След пробива в Русе, Плевен, Благоевград, Видин, Созопол и редица общини, можем ли да твърдим, че след последното гласуване империята ГЕРБ е пропукана, подп. Марков?

–    Аз мисля, че такава империя няма. Има организирана престъпна група, която е политически инициирана по някакъв начин и тя не се е пропукала, а това е началото на края на тази политическа конюнктура.

–    Защо Мая Манолова не бе разпозната за носител на промяната в София? Заради миналото, заради фалшифицирания вот, заради показната кресливост, заради всичко това, или има друга причина?

–    4%-ната разлика, която съществува между Мая Манолова и госпожа Фандъкова, не е толкова фрапираща и не е толкова голяма. Тя е в границите на статистическата грешка. Имам предвид грешката, която може да се реализира чрез проста манипулация на изборите. Така че, да приемем, че загубата е директна, не би било морално, нито нормално. Освен това, трябва да се отчете, че София е двумилионен град, който на практика е 50% от населението на България. Няма как да не е пробив, при положение, че категорична победа на ГЕРБ не съществува.

–    Сега всяка от участвалите партии ще направи своите анализи, заключения и изводи. Какви са те от вас – един политически неизкушен човек, по отношение на БСП, ГЕРБ и ДБ?   

–    Ние не случайно наричаме тези партии „партии на статуквото“, защото те сами по себе си и всички заедно са един общ организъм, с който докараха поредна национална катастрофа на България, която само дето все още не е обявена. Каквито и анализи да правят сами и поотделно, те са партийни анализи. Относно моят поглед върху нещата ще кажа, че лобитата предифинираха своите интереси. Повечето от тези лобита имат престъпен характер, но не е налице парвоохранителен орган, който да внесе ред по някакъв начин и да върне държавността, заради която гражданите реагират по толкова неразбираем начин.

–    В следизборните си думи председателят на ДПС г-н Карадайъ вметна, че политическата ситуация в България не е вече същата. Знак ли е това, че партията на Доган ще преосмисли крепежа си за Борисов?

–    ДПС и Карадайъ в повечето случаи правят адекватни оценки, така че не може да не сме внимателни, когато те говорят. Наистина България не е същата след тези избори и тя не е същата, заради факта че Борисов става все по-непотребен, което се вижда от всички политически субекти, които могат да реализират някави реални политики. Образът му се явява ненужен и излишен за българската политическа класа /говоря за цялата/. Така че, ако той няма съзнанието да се оттегли от властта, за съжаление, политическите субекти ще бъдат принудени да предприемат мерки това да стане по принудителен начин.

–    През март ли ще е този „демонтаж“, за който вече някой медии споменаха?

–    Логично е след зимата да се случат тези неща. И те винаги са се случвали по този начин, затова и медиите предполагат подобно развитие. Но в обозримо бъдеще аз смятам, че тази крехка система, която сега се явява управляваща в лицето на ГЕРБ и патриотите, това вече не е стабилна система  и по никакъв начин не изразява реалния вот на българските избиратели. В рамките на шест месеца, до една година, предполагам, че ще се случи и това.

–    Явно бавен и мъчителен ще е процесът на оттласкване на ГЕРБ от националната снага. От една страна Европа гледа безучастно, от друга – вътрешните сили са неравни. Как ще продължим, при това в комплект с Гешев?

–    В ГЕРБ има идентификационна криза. Под ГЕРБ обикновено избирателите разбират лицето Бойко Борисов. Ако това лице бъде оттеглено и демонтирано по един логичен и естествен начин, аз смятам, че ГЕРБ ще вземе мястото, което винаги е било и то е по пътя на НДСВ.

–    Ако отвинтвайки Борисов и на негово място бъде монтиран човек от същата кохорта – Горанов, Цветанов и т.н.,дали политическите участници ще проумеят, че гнусливото им странене от обединението не носи нищо добро за хората?

–    Лицата, събрани около Борисов, нямат собствена политическа идентификация, не са носители на изборен успех. Така че, всички страхове, които касаят  тези хора, са излишни. По-скоро те са избор на самия Борисов, лична кохорта, която ще погине заедно с него, отколкото нещо, върху което може да се надгражда в политически смисъл.

–    Макар и на шега, в нощта на изборите предложихте доста страховита панацея във Фейсбук – снайперист в командировка и руски новичок. Извън шегата, нали няма да се връщаме назад в средните векове, колкото и да ни запраща натам политическата и правосъдната система?  

–    Това е една интелектуална закачка и тя има за адресат хората, които залитат лошо в едно минало, което няма как да се върне в същия вид. Но е отправена към реакцията на правителството по отношение на изказването на френския президент Франсоа Макрон за мигрантите, която  смятам, че беше абсолютно неадекватна.

–    Как ще прозвучи поантата на това интервю, господин Марков?

–    Би трябвало редиците да станат все по-здрави. Смислените хора да вземат все по-твърди позиции и в никакъв случай да не се допуска разочарованието да превземе душите ни. Сега не е време за песимизъм. Време е за война, която трябва да довършим докрай.