Българската държавна администрация плаче за реформа! Бюрокрацията отблъсква инвеститорите!

В предаването „Бареков и Байрактаров без цензура“, което се излъчва всяка събота от 10:30 ч. по телевизия „Евроком“,

гост бе икономистът и финанист Румен Гълъбинов, който коментира ръста в инфлацията и повишаването на цените на основните услуги, сред които газ и хранителни стоки, които „изяждат“ доходите на българските граждани.

Той отбеляза, че въпреки, че Европейската комисия ни даде коз да искаме компенсация за високите цени на газа, в момента се очаква шоково увеличение на цената на газа. Това е управленческа немощ, лъжа и лицемерие спрямо българския народ. „Ние не се възползваме от възможностите,които ни предоставя Европейската комисия“, допълни Гълъбинов.

Икономистът заяви, че България има драстичен спад на преките инвестиции. Ние не съумяваме да привлечем инвестиции в икономиката. В същото време се отчита растеж от 3,5 процента, но инфлацията вече задминава този растеж.

По повод хвалбите на правителството с ниския ръст на безработицата, гостът в студиото разкри, че всъщност броя заетите българи е 3 157 000 души. Тук се разминават твърденията на управляващите с официалните данни. Виждаме, че реално разкритите работни места са значително по- малко, допълни той.

Гълъбинов засегна и проблема с бюрокрацията, като отбеляза, че България има един от най- високите проценти на държавна администрация в Европейския съюз. „Българската държавна администрация плаче за реформа“, коментира специалистът.

Бюрокрацията отблъсква инвеститорите – както чуждестранните, така и местните. Една лавина от бюрокрация залива всеки, който иска да вкара средства в нашата икономика и това забавя процеса, каза Гълъбинов.

Той завърши с призив, като отсече, че задължително трябва да променим икономическия си модел и начина на управление.

Източник: Бнюз.бг