Българските производители все повече се конкурират със страните членки на ЕС. Изнасяме повече стоки

Панаирът в Пловдив е безспорно една от най-добрите български традиции в България.

Това каза при откриването на 74-тия Международен технически панаир вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от Trafficnews.bg.

По думите му българската икономика е мигрирала от икономика, базирана на спекулации с недвижими имоти, услуги и бързи пари към повече производство и повече експорт.

„Българските производители все повече се конкурират на общия пазар с производители от другите страни членки на ЕС, че изнасяме повече и изнасяме стоки с по-голяма добавена стойност“, заяви Дончев.

Според вицепремиера обаче е време страната ни да направи и следващата крачка, защото моделът, който до момента следваме е изчерпан. Не може да се развива икономика, която е базирана на ниска цена на труда и ниска цена на ресурсите. Все повече държавата, бизнесът и предприемачите трябва да инвестират във високи технологии, роботизация, което да повиши добавената стойност на продукцията, подчерта още Томислав Дочев.

Държавата трябва да е силна там, където има нужда от нея и да се оттегли от там, където пречи на бизнеса. Панаирът ще бъде тази диагностика, която ще показва до къде сме, какви и колко стоки, изложители и иновации са се появили тук. Панаирът трябва да бъде устройството, което ще измери пулса на българската икономика, каза още вицепремиерът.

Източник: Petel.bg