Българският Президент Румен Радев застана срещу Европарламента и срещу Меркел

В същия ден,когато Ангела Меркел и Европарламента защитиха съответно ТТПИ и СЕТА,новоизбраният президент на Република България ген. Румен Радев потвърди,че ще сезира Конституционния съд за договора ЕС-Канада (СЕТА).

Европейският парламент отхвърли молба на 89 евродепутати Европейският съд да излезе с предписание по отношение законността на договора СЕТА.

89-те депутати, поставиха под въпрос дали клаузите в договора за защита на инвеститорите са в съответствие с правото на правителствата да регулират с цел постигане на легитимни цели в обществената политика, такива като защита на здравеопазването и околната среда.

Молбата беше отхвърлена от 419 депутати срещу 258, 22-ма се въздържаха. Това павира пътя за гласуване на цялото споразумение.

Най-яростни в защитата на СЕТА са от Европейската народна партия.
Правната служба на ЕП не е открила противоречия между клаузата в CETA за инвеститорите и договорите на ЕС, когато направи оценка на този казус през юни.
Споразумението ще бъде гласувано в Комисията за международна търговия към законодателния орган на 5 декември, а по време на пленарната сесия през декември ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала.

Да си припомним,че вчера новоизбраният президент на Република България ген. Румен Радев потвърди,че ще сезира Конституционния съд за договора ЕС-Канада (СЕТА).

„Поел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Той предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем. Това е абсолютно недопустимо,заяви Румен Радев.

В същия ден Меркел,обеща да защитава глобализма, отхвърли настояванията на „Алтернатива за Германия“ , че засилен граничен контрол ще накара хората да се чувстват по-сигурни.

Тя критикува Доналд Тръмп,за решението му с първия ден в Белия дом да оттегли САЩ от споразумението за свободна търговия в тихоокеанско-азиатския район (ТРР).
„Да ви кажа честно, не съм щастлива, че ТРР вероятно няма да се реализира. Не знам кой би спечелил от това. Но знам едно – ще има други търговски споразумения и те няма да съдържат стандартите на този договор – и, надявам се, Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP) – да издържи.“

И американците,както и незомбираните европейците не искат Трансатлантическото търговско споразумение.Сега перспективите пред Транстихоокеанското и Трансатлантическото партньорство не са никак добри и във Вашингтон.

Администрацията на Обама и европейските и азиатските му дружки се опитаха,но не успяха да увековечат властта на транснационалните корпорации,банки и финансови групировки над държавите и народите от двете страни на Атлантика и Пасифика.

Доналд Тръмп се обяви против Транстихоокеанското и Трансатлантическото споразумения.  Тръмп ги постави начело на списъка с лоши търговски сделки, които той като президент ще спре и отмени.

И демократите и републиканците недвусмислено  заявяват неодобрението по отношение на заложените механизми за уреждане на спорове между инвеститори и държава, а именно създаването на арбитражни съдилища и частни трибунали предвидени в споразуменията,Конгресът на САЩ не ги приема.

Затвърждава се мнението,че Съединените щати не упражняват властта в нейните конституционни и традиционни функции,политическата система е парализирана,държавния апарат е зависим.Не е тайна,че половината министри на Обама са назначени от Ситибанк,(подобно на българскит,но на  по-ниско ниво),а и иначе убрания и дипломатичен Лавров не издържа и призна,че Пентагона въобще не се съобразяват с Обама.

Очевидно същото  е положението при управлението на ЕС. Никой не иска Трансатлантическото търговско споразумение,но странна банда от назначени хора си го прокарва и преговаря изключително нагло.

Дали Европа,цивилизационният и културен доскоро център на света,сега е мутирала в Брюкселско-Берлински протекторат и покорен слуга на американските и мултинационални корпорации и финансови капитали?

Йордан Халачев