Бърза помощ страда от недостиг на кадри, търси 250 лекари

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали.

На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо, съобщава Дарик.

„В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14“, заявява говорителят на Центъра за Спешна медицинска помощ (ЦСМП) за София Катя Сунгарска.

32-ма са лекарите в центъра за спешна помощ в Добрич. Свободните места за доктори са 10. В момента работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево. Според шефа на Спешна помощ-Добрич д-р Огнян Господинов по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството. През миналата година са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, но част от тях вече са напуснали заради лошите условия на труд.

В Търговище има нужда от петима лекари. Във Варна има недостиг от 10 лекари. В спешния център на областта работят предимно пенсионери, съобщава шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева.

„Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медицински сестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме“, коментира д-р Рашева.

Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер – с 951 лв. и медицинска сестра – с 866 лв, съобщава още Дарик.

Източник: Petel.bg