Бюджет 2017 е съставен с несъществуващи числа

Бюджет 2017 е съставен при числа, които не съществуват, каза бившият финансов министър Петър Чобанов по БНТ. „Използвани са данните на Националния статистически институт (НСИ) от 2015 г.

В Бюджета са заложени прогнози и ние не можем да прецизираме дали ни чака ръст или спад“, обясни събеседникът на медията защо депутатите от ДПС гласуваха против на първо четене срещу проекта на правителството в оставка. Народният представител също посочи, че въпреки увеличаването на разходите за здравеопазването, парите все още не са достатъчни. „Ние не подкрепяме увеличаване на разходите, а подкрепяме политики. Ресурсите трябва да бъдат използвани ефективно“, каза още той. Според Чобанов в просветната сфера се набляга върху средното образование.

„Има обаче проблеми и с университетите. Трябва да видим как ще задържим студентите да учат в България и има още много въпроси“, допълни той „Учените от БАН имат право да протестират, въпреки че им се казва, че има оперативна програма за подкрепа на науката.

Тази програма обаче трябва да бъде прозрачна“, посочи още той. „Всеки, който носи отговорност, трябва да си я понесе по време на своя мандат“, отговори финансовият министър в правителството на Пламен Орешарски на въпрос дали сегашният президент Росен Плевнелиев или новоизбраният за държавен глава Румен Радев трябва да състави новия служебен кабинет. „Ние искаме плавен преход към новата власт“, посочи още Чобанов./БЛИЦ