Частна болница иска 700 лв. от пациент за лечение на коронавирус

Частна болница в Бургас е поискала 700 лв. на пациент за лечение на COVID-19, съобщи bTV.

Мъжът е бил прегледан в буферния център на държавната болница в града и е върнат за домашно лечение.

Състоянието му обаче се влошава и от Спешна помощ го транспортират в МБАЛ „Маджуров“. Там на входа обаче му искат 700 лв.

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ, трето, качествена. Съответно и плодове – два пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс три допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно. Държавата, Здравната каса, не заплаща на пациента лечението“, мотивира се финансовият мениджър на МБАЛ „Маджуров“ Йорданка Христова. Тя допълва, че сумата по клинична пътека (1200 лв.) не може да покрие дори антибиотиците. Христова твърди, че пътеката трябва да е минимум 3000 лв.

„Ако някой не желае да си доплаща, естествено, имаме свободни легла и в другите лечебни заведения. Плащането става след информирано съгласие. Той (б.ред. – пациентът) има право на избор, той има право да каже: „Не, аз не искам в тази частна болница!“, коментира директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Междувременно пред „Нова телевизия“ Методи Янков от Националното сдружение на частните болници заяви, че 90% от частните болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болни като тези, които са с COVID-19.

„Изпълнихме заповедта на министъра и в две от болниците – в болницата за активно лечение и болницата за рехабилитация разкрихме съответно 20 и 12 легла. Нашият огромен проблем е с болницата по рехабилитация. Това е болница, която има главно персонал от рехабилитатори и болногледачи. Те нямат опит, нямаме и други кадри за това. Два пъти на ден съобщаваме за свободните легла на РЗИ“, обясни той за МБАЛ „Сердика“. И допълни: „Един от големите проблеми на болниците са липсата на персонал и бумащината. Един от най-важните въпроси е законодателният. Болниците, които и сега приемат болни с COVID-19, ги приемат незаконно, защото нямат лиценз за това.“ Според Янков, над 100 общински болници не били в състояние да разкрият отделения за коронавирус, а само големите болници са в състояние да изпълнят заповедта на министъра.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пък обрисува мрачна картина при малките държавни болници. „Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците. Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID-19. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза д-р Тотев пред БНР. Той допълни, че целият УС на Сдружението ще подаде оставка и обясни защо: „Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар.“

Източник: „Сега“