Чрез изборна измама правят Цецка Цачева президент още на първи тур

Чрез хитра измама благодарение на бюлетината наречена  „Гласувам срещу всички“, която бе приета с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, е почти сигурно, че майката на нацията Цецка Цачева ще спечели изборите още на първи тур.

Журналистът Петьо Цеков от в-к Сега обяснява подробно в своя статия за подготвената изборна манипулация. Според него схемата е доста проста. Първо, заради приетото по-рано тази година задължително гласуване, ще се вдигне избирателната активност на първи тур над 50%, необходимо условие да бъдат зачетени изборите. Второ, на президентския вот ще се броят само бюлетините, които са за конкретен кандидат, като тези, които са с отбелязано квадратче „Гласувам срещу всички“ няма да се броят при определянето на изборния резултат.

Това ще рече, че ако гласувалите с бюлетина „Гласувам срещу всички“ са 20%, а гласувалите за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева са 30%, то тя ще стане президент на България още на първи тур. Така се получава, защото от 100% гласували ще се извадят 20% от гласувалите с бюлетина „Гласувам срещу всички“, и в резултат на това победителят ще се определя само от гласувалите за конкретен кандидат за президент, които са 80%. По този начин резултатът от гласувалите за Цецка Цачева вече няма да е 30%, какъвто реално е, а ще надскочи 50%, необходимата бариера за печелене на изборите още на първи тур. Това е поредната ГЕРБерска наглост, защото гласувалите „Срещу всички кандидати“ заедно с гласувалите за други кандидати за президент ще са 70% от всички избиратели, които са упражнили правото си на вот.

Измамната схема на ГЕРБ е измислена така, че колкото повече упражнили правото си на вот избиратели гласуват с бюлетина „Срещу всички кандидати“, толкова по-малко гласове ще са необходими на Цецка Цачева да стане президент още на първи тур. Така гласуването с бюлетина „Срещу всички кандидати“ се превръща в гласуване „за“ статуквото.